İçeriğe atla

Drevlianlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
8. ve 9. yüzyıllarda Doğu Slav kabilelerinin yaşadığı Avrupa toprakları.

Drevlianlar (UkraynacaДревляни or UkraynacaДеревляни, RusçaДревля́не), 6. ve 10. yüzyıllar arasında, Doğu Polan'ın batısında ve Teteriv, Uzh, Ubort ve Stsviha nehirlerinin aşağı kısımları boyunca Polesiye ve sağ kıyı Ukraynası topraklarında yaşayan bir Doğu Slav kabilesiydi. Drevlianlar'ın toprakları, batıda Volhinyalılar (Volhinya) ve Buzhanlar'ın yaşadığı Sluç Nehri'ne ulaşmaktaydı. Kuzeyde ise Drevlianlar'ın komşuları Dregoviçler'di.[1][2][3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Drevlianlar, Kiev Knezliği'ne şiddetle karşı çıktılar. Bir dizi kroniğe göre, Kiev'in kurucuları olduğu düşünülen Kyi, Shchek ve Khoryv zamanında Drevlianlar kendi prenslik yönetimine sahipti. 883 yılında Novgorod knezi Oleg, Drevlianlar'ı Kiev'e haraç ödemeye zorladı. 907 yılında Drevlianlar, Kiev Knezliği'nin Doğu Roma İmparatorluğu'na 'na karşı düzenlediği askeri sefere katıldılar.

Oleg'in 912'de ölümünün ardından Drevlianlar haraç ödemeyi bıraktı. Vareg savaş beyi Sveneld, Drevlianlar'ı kendisine haraç ödemeye zorladı. Sveneld'den sonra bu sefer Oleg'in halefi I. İgor'da haraç almaya çalıştı, ancak Drevlianlar isyan edip onu 945'te öldürdüler. Igor'un dul eşi Olga, kocasının ölümünün intikamını son derece sert bir şekilde aldı; Drevlian elçilerini ve soylularını öldürdü, başkentleri İskorosten'i yakıp kül etti ve diğer kasabaları da yerle bir etti. Drevlianlar'ı boyunduruk altına aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Francis Conte (1995). The Slavs. East European Monographs. s. 71. ISBN 978-0-88033-310-8. 
  2. ^ Nora K. Chadwick (4 Temmuz 2013). The Beginnings of Russian History: An Enquiry into Sources. Cambridge University Press. ss. 17-. ISBN 978-1-107-65256-9. 
  3. ^ Frank A. Kmietowicz (1976). Ancient Slavs. Worzalla Publishing Company. s. 54.