Sluç (Ukrayna)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sluç Nehri
Hubkiv yakınlarında Sluç Nehri
Hubkiv yakınlarında Sluç Nehri
Sluç Nehri (geçiş açık mor bölgesi gösterilmiştir)
Sluç Nehri (geçiş açık mor bölgesi gösterilmiştir)
Genel bilgiler
Kaynak Hmelnitski Oblastı, Ukrayna
Ağız Horın
Uzunluk 451 km (280 mi)
Havza alanı 13,800 km2 (5,328 sq mi)

Sluç veya Güney Sluç (UkraynacaСлуч, RusçaСлучь, Южная Случь, LehçeSłucz, ÇekçeSluč, Jižní Sluč) Ukrayna'dan akan ve Horın'ın sağ kolu olan nehirdir. Uzunluğu 451 km ve drenaj havzası 13.800 km²'dir.[1] Sluç Nehri kaynağını Ukrayna'nın Hmelnitski Oblastı sınırları içinde yer alır; daha sonra Jıtomır ve Rivne oblastlarından akar ve sonunda Horın'a boşaltılmadan önce Ukrayna-Belarus sınırı boyunca kısa bir süre akar.[1][2][3][4]

Sluç Nehri üzerinde bulunan şehirler ve kasabalar şunlardır: Novohrad-Volınskıy, Berezne ve Sarnı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Gubkov yakınlarındaki su kaynakları Podolian Yaylası'ndan doğar; Hmelnitski bölgesinin Theophyll ilçesinin Galçınetska kasabasındaki Çervonı Sluç köyü yakınlarındaki küçük bir göle akar. Aşağı kesimlerde Polonya ovalarına ulaşır. İlk olarak doğuya akar, daha sonra yavaş yavaş kuzeye, sonra kuzeybatıya ve Sarnı şehrinden sonra tekrar kuzeye döner. Velyun Köyü'nün güneyinde Horın'a karışır.

Havza içindeki büyük yerleşimler: Krasilov, Starokonstantinov, Lübar, Miropol, Perşotravensk, Baranovka, Rohaçiv, Novohrad-Volınskıy, Berezne, Sarnı'dır.

Kolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana kollar

  • Sol: İkopot, Osıra, Homora, Smilka, Tserem, Korçık, Stavy, Serehivka, Yazvınka, Mıhaylivka
  • Sağ: Rudnya (Lubyanka), Tnya, Tyukelivka, Popivka, Bober, Polychna, Tustal .

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Top ↑ Goryev LM, Peleshenko VI, Ukrayna Khilchevsky VK Hidrokimyası. K.: Yüksekokul, 1995. - 307 s. 5-11-004522-4 Üst ↑ http://baranivkarda.org.ua/index.php/novyny/2800-uvaha-zabrudnena-voda19 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ukrayna Coğrafi Ansiklopedisi: 3 t. / Yayın Kurulu: OM Marinych (repl. Ed.) Ve diğerleri. - K .: Onlar tarafından "Ukrayna Sovyet Ansiklopedisi". MP Bazhana, 1989.
  • Rivne bölgesinin Ichthyofauna kadastrosu / Grohovskaya Yu.R., Volovik GP, Konontsev SV ve diğerleri; Ed. VS ve Grohovskaya Yu Karşılaştırması. R. - Rivne: Doka-center, 2012. - 200 p

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Случь (река, приток р. Горынь)" (Rusça). Большая Советская Энциклопедия. 15 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  2. ^ Izsák Tibor (2007). Ukrajna természeti földrajza (PDF) (Macarca). II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. s. 95. 10 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  3. ^ "NÉVJEGYZÉK-SZÓTÁR az UKRAJNA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA tantárgyhoz" (PDF) (Macarca). II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  4. ^ "Sluch River". Encyclopedia of Ukraine. 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]