İçeriğe atla

Direkt serbest vuruş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2010 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında Japonya ile Bahreyn arasında oynanan maçta direkt serbest vuruş kullanan Shunsuke Nakamura.

Direkt serbest vuruş, futbolda savunma durumundaki takımın topa ceza sahası dışında elle dokunması veya bir oyuncuya faul yapması sonucunda kullanılan faul atışı.

Serbest vuruşta hakem, kalecinin istediği kadar oyuncuyu toptan 9, 15 m uzaklaştırır ve sonra faul atışını kullanacak oyuncu topun başına geçer ve vuruşunu yapar. Savunma amacıyla toptan 9,15 m uzaklaşan oyunculara "baraj" adı verilir. Hakem geçici sprey ile topun yerini ve barajın yerini işaretler. Frikikten direkt olarak kaleye gol atılabilr. Frikik faule maruz kalan takımın kendi yarı sahasında olursa baraj kurulamaz. Serbest vuruşta baraj mesafesini bozan oyuncu sarı kartla cezalandırılır.

Aşağıda belirtilen ihlallerden birisi hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yapılırsa, karşı takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:[1]

  1. Rakibe atılan tekme veya tekme atmaya teşebbüs ederse,
  2. Rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,
  3. Rakibin üstüne sıçrarsa (kasıtlı olarak yaparsa),
  4. Rakibe şarj yaparsa,
  5. Rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
  6. Rakibini iterse,
  7. Rakibe ayakla müdahale ederse.

Bir oyuncunun aşağıdaki 3 ihlalden birini yapması durumunda ise rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:[1]

  1. Rakibini tutarsa,
  2. Rakibe tükürürse,
  3. Topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç).

Yukarıdaki ihlallerin herhangi biri bir oyuncu tarafından, kendi ceza alanı içerisinde yapılırsa; diğer takım lehine penaltı vuruşu verilmektedir.[1]

  1. ^ a b c Futbol Oyun Kuralları: 2012/2013; sf. 36