Desvenlafaksin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir antidepresan olan Pristiq, Desfax veya Ellefore olarak da bilinen desvenlafaksin molekülünün top ve çubuk modeli. Renk kodu:   Karbon,C: siyah Hidrojen, H: beyaz   Azot, N: mavi   Oksijen, O: kırmızı

Desvenlafaksin, depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.[1] Serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörü (SNRI) sınıfının bir antidepresanıdır ve ağızdan alınır.[1]

Yaygın yan etkiler arasında baş dönmesi, uyku sorunu, artan terleme, kabızlık, uyku hali, kaygı ve cinsel sorunlar yer alır.[1] Ciddi yan etkiler 25 yaşın altındakilerde intihar, serotonin sendromu, kanama, mani ve yüksek tansiyonu içerebilir.[1] Doz azaltılırsa veya ilaç tamamen kesilirse yoksunluk sendromu oluşabilir.[1] Hamilelik veya emzirme döneminde kullanımın güvenli olup olmadığı belirsizdir.[2]

Desvenlafaksin, 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi kullanım için onaylanmıştır.[1] Avrupa'da kullanım başvurusu 2009'da reddedilmiştir.[3] Ancak İspanya ve Almanya'da mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Desvenlafaxine Succinate Monograph for Professionals". Drugs.com (İngilizce). American Society of Health-System Pharmacists. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  2. ^ "Desvenlafaxine Pregnancy and Breastfeeding Warnings". Drugs.com. 29 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2019. 
  3. ^ "Withdrawal Assessment Report for Dessvenlafaxime" (PDF). EMA. s. 3. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Desvenlafaxine". Drug Information Portal. U.S. National Library of Medicine. 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022.