Deltioloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir kartpostal koleksiyonu

Deltioloji (Grekçeδελτίον, Grekçedeltion, Grekçeδέλτος'un küçültmesi, Grekçedeltos, "yazı tableti, mektup"; ve Grekçe-λογία, Grekçe-logia) kartpostalların incelenmesi, toplanması ve koleksiyon yapılmasıyla ilgilenen bir alandır.

Kelime 1945 yılında Ohiolu Profesör Rendell Rhoades (1914-1976) ve Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki meslektaşlarının işbirliğiyle ortaya çıkmıştır.[1] Dr. Rhoades'in hayatının biyografik bir taslağı eşi Nancy tarafından yazılmış ve 1994 yılında Canadian Friends (Quaker) Historical Association'a sunulmuştur.[2] Dr. Rhoades, Editör Bob Hendricks'in Post Card Collectors Magazine dergisinde kartpostal koleksiyonculuğu hobisine daha bilimsel bir isim bulmak için açtığı yarışmaya yanıt vermiştir. "Filokartist" 1900'lerin başında kullanılan bir terimdi ve muhtemelen erken dönem filatelist Fred Melville tarafından 1903 tarihli "The A.B.C. of Stamp Collecting" (Pul Koleksiyonculuğunun A.B.C.'si) adlı yayınında ortaya atılmıştı.[3]

"Kartpostal Koleksiyoncuları Dergisi"nin Ocak 1945, Cilt 3, No. 1'deki manşeti şöyleydi: "Resmi P.C. Adı Araştırmalarla Ortaya Çıkarıldı" ve şöyle devam ediyordu: "Rendell Rhoades'in (Blanchester, Ohio'dan) dikkatli araştırmaları sonucunda Kartpostal Koleksiyoncuları'nın gerçek ve resmi adı keşfedildi. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Bay Rhoades, bu dergi ve New York City'den William Morris tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalarda Kartpostal Koleksiyoncuları için bir isim bulması istenince, kelime oluşumu konusunda tanınmış iki otorite olan Dr. K.M. Abbott ve Bayan Ethel Miller ile temasa geçti."

Yunancadan bir kelime buldular: Küçük resimli tablet veya kart anlamına gelen deltion.[4]

Ancak deltioloji/deltiolog teriminin ilk kez bir sözlükte yer alması yaklaşık yirmi yıl sürmüştür.[5][6] Filateli ile karşılaştırıldığında, bir kartpostalın üretim yeri ve zamanını belirlemek çoğu zaman imkansız bir iş olabilir çünkü pulların aksine kartpostallar merkezi olmayan, düzenlenmemiş bir şekilde üretilir. Bu nedenle, bazı koleksiyoncular alımlarını belirli sanatçıların ve yayıncıların kartlarıyla ya da zamana ve yere göre sınırlandırmayı tercih ederler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Donald Brown (Ocak 1945). "Institute of American Deltiology". Post Card Collectors Magazine. 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  2. ^ "Canadian Quaker History Journal" (PDF). s. 22. 6 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  3. ^ The A B C of Stamp Collecting (PDF). s. 33. 24 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  4. ^ Donald Brown, Institute of American Deltiology 28 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Postcard Collector's Magazine: Postcard Enterprises Inc, Palm Bay, Florida, First Issue January 1976, page 15
  6. ^ Deltiology 101 22 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]