David Daiches

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David Daiches
Doğum2 Eylül 1912
Sunderland, İngiltere
Ölüm15 Temmuz 2005 (92 yaşında)
Edinburgh, İskoçya
Milliyetİskoç
MeslekEdebiyat eleştirmeni, bilim adamı
Etkin yıllar1935–1994

David Daiches (2 Eylül 1912 - 15 Temmuz 2005) İskoç yazar, edebiyat tarihçisi ve eleştirmendir. Kendisi daha çok İngiliz tarihi, İskoç tarihi ve kültürü hakkında yazmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'nin Kuzeydoğusunda olan Sunderland şehrinde 2 Eylül 1912'de doğmuştur. Yahudi olan bir ailenin çocuğudur. I. Dünya Savaşının sonlarına doğru genç bir çocukken Edinburgh'a, babasının yanına taşınmıştır. Babası Dr. Salis Daiches, Edinburgh'da yahudi toplumunda önemli biridir ve kendisi B'nai Brith'ün kurucusudur. David Daiches, George Watson's Kolejinde okumuş ve Elliot ödülünü kazandığı Edinburgh Üniversitesinden burs kazanarak orada öğrenim hayatına devam etmiştir. Ardından Elton bursunu kazandığı Oxford üniversitesine gitmiş ve 1936'da Balliol College'dan doktora bursu almıştır. Daiches, Jenni Calder babasıdır. Lionel Daiches adında bir erkek kardeşi ve Sylvia Daiches adında bir kız kardeşi vardır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Daiches, II. Dünya Savaşı sırasında Washington'da İngiliz elçiliğinde çalışmış, İngiliz istihbarat servisi için broşür yapıp, İngiliz kurumları için konuşma hazırlamıştır. Daiches'ın yayınlanmış ilk çalışması The Place of Meaning in Poetry 1935'te yayınlanmıştır. İskoç ve İngiliz edebiyatında üretken bir yazar olmuştur. Yazdığı The Novel and the Modern World(1939) kabul görmüş bir eserdir. Daiches, iki ciltlik Critical History of English Literature yazmıştır. Virginia Woolf, Robert Louis Stevenson, Robert Burns, D. H. Lawrence, John Milton ve Sir Walter Scott için biyografik ve eleştirel çalışmaları bulunmaktadır.

Edinburgh üniversitesindeki başlangıcına kadar, Birleşik Krallık, Amerika ve Kanada'daki yaptığı öğretmenlik kendisine etkili ve uzun bir kariyer oluşturmuştur. Kanada'daki Balliol Koleji, Chicago Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, Jesus Koleji, Cambridge Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi ve McMaster Üniversitesinde, Connecticut'ta Wesleyan Üniversitesinde, California Üniversitesinde öğretmenlik yapmıştır; ayrıca Sussex Üniversitesinde İngilizce bölümünü kurmuştur. 1979'dan 1984' kadar İskoç Edebiyat Araştırmaları Derneğinde başkanlık yapmıştır. 1980'den 1986'ya kadar Edinburgh Üniversitesi Beşeri İleri Araştırmalar Enstitüsünde yöneticilik yapmıştır. Daiches, 1980'de Man Booker Ödülü panelinde başkanlık yapmıştır. 1982-1986 arası Saltire Society'de yönetici olarak görev yapmıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

A Critical History of English History (1960)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Daiches 24 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.