Daniele Archibugi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daniele Archibugi
DoğumDaniele Archibugi
Roma, İtalya
Dilİtalyanca
Milliyetİtalyan
EğitimRoma Sapienza Üniversitesi
Alma materSussex Üniversitesi, Bilim Politikası Araştırma Birimi

Daniele Archibugi, İtalyan ekonomist ve siyaset teorisyenidir. Ekonomi, inovasyon ve teknolojik değişim politikaları, uluslararası ilişkiler'de siyasal teori, politik ve teknolojik küreselleşme üzerine çalışmaktadır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Archibugi, Federico Caffè ile birlikte Roma La Sapienza Üniversitesi, Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu ve Christopher Freeman ve Keith Pavitt'in danışmanlığında Sussex Üniversitesi'nin SPRU'sunda Doktorasını tamamladı . Napoli, Sussex, Cambridge, Roma Sapienza Üniversitesi, LUISSRoma Üniversitesi, Ritsumeikan Üniversitesi, Kyoto ve SWEFE Üniversitesi ve Chengdu'da çalıştı. Londra Ekonomi Okulu'nda Leverhulme Misafir Profesörü, Harvard Üniversitesi'nde Lauro de BosisMisafir Profesörü oldu. 2006 yılının Haziran ayında, Archibugi, Sussex Üniversitesi'ne Onursal Profesör olarak atandı. Archibugi, halen Roma'daki İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi'nde ve Birkbeck, Londra Üniversitesi'nde çalışmaktadır.

Kozmopolitan demokrasi[değiştir | kaynağı değiştir]

David Held ile birlikte Archibugi, özellikle kozmopolitanizm ve kozmopolitan demokrasi [1]'nin gelişiminde kilit isimlerinden birisi olmuştur, demokrasinin bazı norm ve değerlerini küresel siyasete uygulama girişimi olarak nitelendirilebilir.[2] Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere uluslararası örgütlerde önemli reformlar savundu.[3]

Archibugi, G7, G8 ve G20 zirvelerini demokratik olmadığı için eleştirdi ve küresel politika için daha şeffaf bir toplanma çağrısında bulundu.[4] Ayrıca, aynı taleplerin Birleşmiş Milletler'in demokratik bir reformu ile daha iyi yerine getirileceğini savunarak bir Demokrasiler Birliği'ne karşı da pozisyon aldı.[5] Archibugi, doğrudan seçilmiş bir Dünya Parlamentosu'nun [6] ve Birleşmiş Milletler'de demokratik reform için kampanya düzenleyen bir Birleşmiş Milletler Parlamento Meclisinin Kurulması Kampanyası'nın destekçileri arasında yer almaktadır.[7]

Küresel Adalet[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası suçlarda yöneticilerin bireysel sorumlulukları olduğu fikrini destekleyen Archibugi, aynı zamanda, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana, BM Uluslararası Hukuk Komisyonu hukukçuları ve İtalyan Hükûmeti ile işbirliği yaparak, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasını aktif olarak destekledi.[8] Yıllar geçtikçe, en güçlüyü suçlamadaki yetersizliği nedeniyle giderek uluslararası mahkemelerden daha şüphe duyar hale geldi. Bu nedenle, Hakikat ve Uzlaşma Komisyonları ve Görüş Mahkemeleri gibi insan haklarının korunmasına ilişkin diğer yarı-yargısal araçları onaylamıştır.[9]

İnovasyonun küreselleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Archibugi, Jonathan Michie ile teknolojinin küreselleşmesinin bir taksonomisini geliştirdi; burada bilgi birikiminin aktarımının üç ana aracı arasında ayrım yaptılar: yeniliklerin uluslararası sömürülmesi, küresel yenilik üretimi ve bilim ve teknolojideki küresel işbirlikleri.[10]

Bilim ve teknolojideki uluslararası işbirliğine ilişkin Avrupa Araştırma Alanı Uzman Grubu Başkanı olarak, gençlerin pozitif bilimlerdeki meslek eksikliği ile birlikte Avrupa'daki demografik düşüşün, bir nesilden daha az süre olmak üzere kalifiye işçilerde dramatik bir azalma ve açık yaratacağına dikkat çekti.[11] Bu, tıbbi araştırma, bilgi teknolojileri ve bilgi yoğunluklu endüstriler gibi kilit alanlarda Avrupalıların geçim standardını tehlikeye sokacaktır. Archibugi, on yıl içinde, gelişmekte olan ülkelerden bilim ve mühendislik alanında en az iki milyon nitelikli öğrenciyi ağırlamak için Avrupa göç politikasında önemli revizyonlar yapılmasını istedi.

Ana eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası ilişkiler alanında

İnovasyon çalışmaları alanında

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daniele Archibugi and David Held,Cosmopolitan Democracy: Paths and Agents 30 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ethics & International Affairs. 25 (4): 433-461, WInter 2011. https://doi.org/10.1017/S0892679411000360.
  2. ^ See Tom Cassauwers, Interview with Daniele Archibugi 28 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., E-INTERNATIONAL RELATIONS, SEP 14 2015.
  3. ^ See Allen White, On the Cosmopolitan Path, An Interview with Daniele Archibugi 4 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Great Transition Initiative, April 2018.
  4. ^ D. Archibugi, The G20 is a luxury we can't afford, The Guardian, Saturday 28 March 2008
  5. ^ D. Archibugi, A League of Democracies or a Democratic United Nations, Harvard International Review, October 2008 [2] Archived 2018-10-13 at the Wayback Machine
  6. ^ Campaign for the Establishment of a United Nations Parliamentary Assembly [3]Archived 2009-08-22 at the Wayback Machine
  7. ^ "Overview". Campaign for a UN Parliamentary Assembly. Retrieved 2017-10-09.
  8. ^ see Daniele Archibugi and Alice Pease, Crime and Global Justice: The Dynamics of International Punishment 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Polity, 2018.
  9. ^ see Daniele Archibugi and Alice Pease, International Criminal Justice: from past to future 28 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Opendemocracy, 5 february 2018, and Daniele Archibugi's Conference at the City University of New York, Do we Need a Global Criminal Justice? 31 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 April 2018.
  10. ^ Daniele Archibugi and Jonathan Michie, The Globalization of Technology: A New Taxonomy, "Cambridge Journal of Economics", vol. 19, no. 1, 1995, pp. 121-140,↵ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2019. 
  11. ^ Daniele Archibugi (Chair) Opening to the World. Opening to the World: International Cooperation in Science and Technology, European Research Area, 2008,↵ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]