Damokles Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Damokles Operasyonu, Mossad'ın Ağustos 1962'de, daha önce Nazi Almanyası'nın roket programında çalışan ve Fabrika 333 olarak bilinen askeri bir bölgede Mısır için roket geliştiren Alman bilim adamlarını ve teknisyenlerini hedef alan gizli bir operasyonuydu. Projeye dahil olan Avusturyalı bilim insanı Otto Joklik'e göre, geliştirilen roketler radyoaktif atıkları kullanmak üzere programlanmıştı.[1]

Başlıca taktikler mektup bombaları ve kaçırmaydı. Mart 1963'te İsrail Başbakanı David Ben-Gurion, operasyon nedeniyle Mossad'ın o zamanki başkanı Isser Harel'in istifasını talep etti. Bu olay operasyonun sona ermesine sebep oldu. Operasyon ve diplomatik baskı, 1963'ün sonunda bilim adamlarını Mısır'dan uzaklaştırdı.

Mısır'ın roket programı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır, roketler için Batı'ya veya Sovyetler Birliği'ne güvenmek istemedi, çünkü böyle bir düzenleme Mısır'ın Soğuk Savaş politikasına aykırı olacaktır. Dolayısıyla, bir yerli roket programı Mısır'ın o zamanlar Mısır'ın düşmanı olan İsrail'in askeri teknolojisiyle eşleşebilmesinin tek yoluydu. O zamanlar Orta Doğu'da roket teknolojisi kıttı, bu yüzden Mısır malzeme ve uzmanlık için Avrupa ülkelerine bakmak zorunda kaldı. Mısır-İsviçreli bir silah tüccarı olan Hasan Sait Kamil, her iki ülkenin de Orta Doğu ülkelerine silah sağlanmasını yasaklayan resmi yasalara sahip olmasına rağmen, Mısır'a malzeme ve Batı Almanya ve İsviçre'den askerler sağladı. Batı Alman bilim adamlarının çoğu, daha önce 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın roket programına katılmış, V-2 roketini geliştirmek için Peenemünde'de çalışmıştı ve bazıları savaş sonrasında Fransa'nın roket programı için çalışmıştı.

Mısır'ın roket programı, Temmuz 1962'de bir roketi başarılı bir şekilde test ederek ateşlediğinde ve ardından Kahire sokaklarında iki yeni tür roketi geçerek dünya çapında ilgi ve şoka neden olarak dünyanın dikkatini çekti.[2] Batı Almanya'dan Mısır'a roket uzmanlığı akışı, İsrail ile Batı Almanya arasındaki ilişkilere zarar verdi, ancak tazminat ödemelerini ve Batı Almanya'nın İsrail'e gizli silah tedarikini durdurmadı. İsrail, programa dahil olan hoşnutsuz bir Avusturyalı bilim insanının İsrail gizli servisine yaklaşması ve Mısırlıların füzeyi radyoaktif atıklarla donatmanın yanı sıra nükleer savaş başlıkları tedarik etmeye çalıştıklarını iddia etmesinden sonra programla giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.[1] Mossad, Ağustos ayı ortasında Alman bilim insanı Wolfgang Pilz [de] tarafından yazılan bir belgeyi elde etmeyi başardı. Bu belge Fabrika 333'ün belirli yönlerini detaylandırıyordu - inşa edilen roketlerin sayısı (900) ve bu roketler için kimyasal, biyolojik ve gazla doldurulmuş savaş başlıkları geliştirme planları olduğuna dair daha zayıf kanıtlar sağlıyordu. İsrail halkının desteğini kazanmak için Mossad başkanı, Mısır'da Alman bilim adamları tarafından geliştirilen uğursuz silahlarla ilgili hikâyeler yayınladı.

Alman bilim adamlarına saldırılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Nazi Otto Skorzeny, (1963'te) sözde Damokles Operasyonu için işe alınmıştı.

İsrail'in bilim adamlarına karşı uyguladığı temel taktikler mektup bombaları ve adam kaçırmalardı. Aileleri, bilim adamlarını Avrupa'ya dönmeye ikna etmek için şiddetle tehdit edildi. Mossad, gelecekteki İsrail Başbakanı İzak Şamir'in başkanlık ettiği küçük bir operasyon birimi sağladı, ancak o sırada operasyonel bir bölümü olmadığı için saldırıları gerçekleştirmek için esas olarak Şin Bet'ten gelen birimleri kullandı.

  • Roket bilimcisi Wolfgang Pilz'e gönderilen bir paket, 27 Kasım 1962'de açıldığında ofisinde patladı ve sekreterini yaraladı.
  • Heliopolis roket fabrikasına gönderilen bir paket, beş Mısırlı işçiyi öldürdü.
  • Lörrach kasabasında Mısır için elektronik araştırma yapan bir Batı Alman profesörüne bir tabanca ateşlendi. Mermi ıskaladı ve silahlı adam arabayla kaçtı.
  • Mısır'a askeri donanım tedarik eden bir Münih şirketinin başkanı olan 49 yaşındaki Heinz Krug, Eylül 1962'de ortadan kayboldu ve öldürüldüğüne inanılıyor. Krug, Mısır'da füze yapımında yer alan, Münih dışında faaliyet gösteren bir Mısır kukla şirketinin yöneticisiydi. Dan Raviv ve Yossi Melman'a göre Krug, eski Nazi komandosu Otto Skorzeny tarafından Münih yakınlarında öldürüldü.[3] Ronen Bergman'a göre Krug, bizzat Mossad şefi Isser Harel'in başkanlığındaki bir Mossad ekibi tarafından Münih'te kaçırıldı ve sert bir sorgulamaya maruz kaldıktan sonra İsrail'de öldürüldü.[4]
  • V-2 projesinde çalışan roket bilimcisi Hans Kleinwachter Şubat 1963'te hedef alındı, ancak suikast girişimi bir silah arızası nedeniyle başarısız oldu.

Operasyonun kamuya açıklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Mossad ajanı, İsrailli Joseph Ben-Gal ve Avusturyalı Otto Joklik, Fabrika 333'te çalışan Batı Alman elektronik rehberlik uzmanı Paul-Jens Goercke'nin kızı Heidi Goercke'yi tehdit ettiği için İsviçre'de tutuklandı. Ona Goercke'yi Almanya'ya dönmesi için ikna etmesini ve uymadığı takdirde güvenliklerini tehdit etmesini emrettiler. Yabancı bir devlet adına baskı ve yasadışı işlem yapmaktan tutuklandılar. İsviçre soruşturmaları, Krug'un kaçırılması ve Kleinwachter'a suikast girişiminde de yer aldıklarını ortaya çıkardı. Tutuklamalar İsrail için kamuoyunda bir skandala neden oldu. İsrail, ajanlarının yalnızca "barışçıl ikna" yöntemlerini kullandığını iddia ederek iddiaları açıkça yalanladı.

Isser Harel'in istifası[değiştir | kaynağı değiştir]

Adolf Eichmann'ın yakalanmasının ardından Isser Harel, Alman bilim adamlarına karşı tutumunu sertleştiren Holokost ile meşgul oldu. Operasyonla ilgili itiraz edildiğinde, "Ölmek üzere işaretlenmiş insanlar var" dedi.

İsrail Başbakanı David Ben-Gurion, Mossad'ın Alman-İsrail ilişkileri üzerindeki sonuçlarından endişe ettiği için saldırıları durdurmasını talep ettiğinde operasyon sona erdi. Dönemin Dışişleri Bakanı Golda Meir ve Batı Almanya ile İsrail arasında ilişkiler kurmaya çalışan İsrailli diplomatlar saldırılara öfkeliydi. Harel istifa etmek zorunda kaldı ve Mossad'ın halefi Meir Amit, Harel'in Mısır'ın silah programlarının İsrail için yarattığı tehlikeyi abarttığını iddia etti. İzak Şamir ve diğerleri, Harel'in muamelesini protesto etmek için Mossad'dan istifa ettiler. David Ben-Gurion, üç ay sonra görevinden ayrıldı.

Ölüm tehditleri ve diplomatik baskının birleşimi, bilim adamlarını 1963'ün sonunda Mısır'dan uzaklaştırdı. 1967'de Mısır'ın roket programı durma noktasına geldi ve Mısır, kendisine Scud B roketleri sağlayan Sovyetler Birliği'ne döndü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Israel's Secret Wars: A History of Israel's Intelligence Services. Grove Press. 1992. ss. 193-200. ISBN 0-8021-3286-3. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ "Egypt's Missile Efforts Succeed with Help from North Korea". Wisconsin Project on Nuclear Arms Control. 1996. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Raviv (27 Mart 2016). "The Strange Case of a Nazi Who Became an Israeli Hitman". Haaretz. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  4. ^ Ronen Bergman, Rise and Kill First: The Secret History of Israel's Targeted Assassinations, Random House, 2018.