Dąbrówno

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dąbrówno
Gmina binası
Gmina binası
Ülke Polonya
VoyvodalıkWarmian-Masurian Voyvodalığı
PowiatOstróda
GminaDąbrówno

Dąbrówno Lehçe telaffuz: [d]; AlmancaGilgenburg) kuzey Polonya'daki Warmian-Masurian Voyvodalığı'nın Ostróda ilçesinde bir köy ve bir gmina'nın (belediye) merkezidir. Yaklaşık 30 kilometre (19 mi) Ostróda'nın güneyinde ve 50 km (31 mi) bölgesel başkent Olsztyn'in güneybatısındadır. Masuria'nın tarihi bölgesinde yer almaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nepomuk Aziz John Kilisesi

13. yüzyıla gelindiğinde Eski Prusyalılar, Büyük ve Küçük Dąbrowa gölleri arasındaki dar bir alanda bir kale inşa etmişlerdir. Prusya Haçlı Seferi'nin ardından Töton Şövalyeleri 1316'da bölgeyi Gilgenburg adıyla tahkim etmeye başlamış ve gelişen yerleşim 1326'da şehir statüsünü almıştır. 15. yüzyılda savaşlarla defalarca tahrip edilmiştir. 1410'da Leh-Litvan-Töton Savaşı sırasında kasaba Polonyalılar tarafından ele geçirilmiştir. 1444 yılında kasaba, Töton karşıtı Prusya Konfederasyonu'na katılmış ve Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon'un talebi ile 1454 yılında bölge ve kasaba Polonya Krallığı'na dahil edilmiştir.[1] Tüm Leh-Töton savaşlarının en uzunu olan sonraki On Üç Yıl Savaşından sonra, bölge ve kasaba, Töton Şövalyeleri tarafından tutulan bir tımar olarak Polonya'nın bir parçası haline gelmiştir.[2]

Kasaba, 18. yüzyıldan itibaren Prusya Krallığı'nın bir parçasıydı ve 1818'de Ostpreußen'deki (Ostróda İlçesi) Landkreis Osterode'ye dahil edilmiştir. 1871'de Doğu Prusya eyaletinde de bulunduğu Almanya'nın bir parçası olmuştur. Osterode (Ostróda) ve Soldau (Działdowo) arasındaki demiryolu üzerinde olmasına rağmen, 1000'den fazla sakini olmayan küçük bir kasaba olarak kalmıştır. Yakındaki Działdowo kasabasının I. Dünya Savaşı'nın ardından yeniden doğan Polonya devletiyle yeniden bütünleştirilmesinin ve dolayısıyla Doğu Prusya eyaletinden ayrılmasının ardından Dąbrówno, Masurian Oberland'ın en güneydeki kasabası olmuş ve bölgesel bağlantılarıyla ilişkisi kesilmiştir.

Kasaba II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar görmüş ve ardından tekrar Polonya'nın bir parçası olmuştur. Kilise ve surların bir kısmı da dahil olmak üzere Orta Çağ planının çoğu hala mevcut olduğundan, Dąbrówno 1990'larda yeniden inşa edilmeye başlanmıştır.

Önemli insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Górski, Karol (1949). Związek Pruski i poddanie się Prus Polsce: zbiór tekstów źródłowych (Lehçe). Poznań: Instytut Zachodni. s. XXXVIII, 54. 
  2. ^ Górski, p. 96-97, 214-215

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]