Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
CHP Genel Başkanı
Cumhuriyet Halk Partisi Logo.svg
Görevdeki
Kemal Kılıçdaroğlu

22 Mayıs 2010 tarihinden beri
Görev süresi 2 yıl
Dönem sınırlaması yok[1]
Açılışı yapan Mustafa Kemal Atatürk
Oluşum 9 Eylül 1923

CHP genel başkanları listesi, 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin bugüne kadar genel başkanlığını yapmış kişilerin listesi.

Genel başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Görev Süresi
1 Mustafa Kemal Atatürk Ataturk1930s.jpg 9 Eylül 1923 10 Kasım 1938 15 yıl, 62 gün
Celâl Bayar (vekil)[2] Mahmut Celâl Bayar.jpg 10 Kasım 1938 26 Aralık 1938 46 gün
2 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 26 Aralık 1938 8 Mayıs 1972 33 yıl, 134 gün
Kâmil Kırıkoğlu (vekil)[3] Blanco portrait.svg 8 Mayıs 1972 14 Mayıs 1972 6 gün
3 Bülent Ecevit Bülent Ecevit-Davos 2000 cropped.jpg 14 Mayıs 1972 30 Ekim 1980 8 yıl, 169 gün
Mustafa Üstündağ (vekil)[3] Blanco portrait.svg 30 Ekim 1980 16 Ekim 1981 351 gün
4 Deniz Baykal Deniz Baykal headshot.jpg 9 Eylül 1992 18 Şubat 1995 2 yıl, 162 gün
5 Hikmet Çetin Hikmet Çetin.jpg 18 Şubat 1995 11 Eylül 1995 205 gün
(4) Deniz Baykal Deniz Baykal headshot.jpg 11 Eylül 1995 22 Nisan 1999 3 yıl, 223 gün
Cevdet Selvi (vekil)[4] Blanco portrait.svg 22 Nisan 1999 23 Mayıs 1999 31 gün
6 Altan Öymen Altan Öymen (cropped).jpg 23 Mayıs 1999 30 Eylül 2000 1 yıl, 130 gün
(4) Deniz Baykal Deniz Baykal headshot.jpg 30 Eylül 2000 10 Mayıs 2010 9 yıl, 222 gün
Cevdet Selvi (vekil)[4] Blanco portrait.svg 10 Mayıs 2010 22 Mayıs 2010 12 gün
7 Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Kılıçdaroğlu cropped.jpg 22 Mayıs 2010 Görevde 11 yıl, 197 gün

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemal KılıçdaroğluCevdet SelviDeniz BaykalAltan ÖymenCevdet SelviDeniz BaykalHikmet ÇetinDeniz BaykalMustafa ÜstündağBülent EcevitKâmil Kırıkoğluİsmet İnönüCelâl BayarMustafa Kemal Atatürk

Genel başkanların görevde kaldığı süreler[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi Toplam Görev Süresi
1. İsmet İnönü 26 Aralık 1938 8 Mayıs 1972 33 yıl, 134 gün 33 yıl, 134 gün
2. Deniz Baykal 9 Eylül 1992 18 Şubat 1995 2 yıl, 162 gün 15 Yıl 253 gün
11 Eylül 1995 22 Nisan 1999 3 yıl, 223 gün
30 Eylül 2000 10 Mayıs 2010 9 yıl, 222 gün
3. Mustafa Kemal Atatürk 9 Eylül 1923 10 Kasım 1938 15 yıl, 62 gün 15 yıl, 62 gün
4. Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010 Görevde 11 yıl, 197 gün 11 yıl, 197 gün
5. Bülent Ecevit 14 Mayıs 1972 30 Ekim 1980 8 yıl, 169 gün 8 yıl, 169 gün
6. Altan Öymen 23 Mayıs 1999 30 Eylül 2000 1 yıl, 130 gün 1 yıl, 130 gün
7. Hikmet Çetin 18 Şubat 1995 11 Eylül 1995 205 gün 205 gün

Yaşayan eski genel başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 itibarıyla yaşayan üç eski genel başkan bulunmaktadır:

Fotoğraf Genel Başkan Görev süresi Doğum tarihi
4.
Deniz Baykal headshot.jpg Deniz Baykal 1992-1995, 1995-1999, 2000-2010 20 Temmuz 1938 (1938-07-20) (83 yaşında)
5.
Hikmet Çetin.jpg Hikmet Çetin 1995 1937 (83-84 yaşında)
6.
Altan Öymen (cropped).jpg Altan Öymen 1999-2000 20 Haziran 1932 (1932-06-20) (89 yaşında)

Bülent Ecevit (1925-2006), 5 Kasım 2006'da 81 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski genel başkan olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://content.chp.org.tr/file/chp_tuzuk_10_03_2018.pdf
  2. ^ Genel Başkan Vekili olarak
  3. ^ a b Genel Sekreter olarak
  4. ^ a b Genel Başkan Yardımcısı olarak