Convair F-102 Delta Dagger

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Convair F-102 Delta Dagger (Delta Hançer) [a] Amerikalı uçak üreticisi Convair tarafından üretilen bir önleme uçağıdır. 20. Yüzyılda üretilen F-102, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından hizmete giren ilk operasyonel süpersonik delta kanatlı önleme uçağıdır.

F-102, 1940'ların sonlarında USAF yetkililerinin girişimiyle geliştirilen f102, nihai önleme uçağı olarak bilinen bir gereksinime ihtiyaç olarak tasarlandı. Ana amacı Amerikan hava savunmasının omurgası olmak ve Soğuk Savaş sırasında yaklaşan Sovyet stratejik bombardıman filolarına karşı (özellikle Tupolev Tu-95 ) savunma yapıp Amerikan topraklarına girmeden onları engellemekti. Uçak, gelişmiş bir yangın kontrol sistemi (FCS) ile tasarlandı; ancak geliştirme zorlukları nedeniyle basitleştirilmiş bir birimin benimsenmesi gerekiyordu. Hem güdümlü füzeleri hem de slalom güdümsüz roketleri taşımak için dahili bir silah bölmesi bulunmaktadır. 23 Ekim 1953'te YF-102 prototipi ilk uçuşunu gerçekleştirdi; ancak dokuz gün sonra bir kazada kullanılamaz hale geldi. Yetkililer İkinci prototipin, uçuş testlerinden üç ay sonra uçuşa devam etmesine izin verdi, ancak sonuçlar hayal kırıklığı yarattı; uçak istenildiği gibi, Mach 1 hızına ulaşamadı .

F-102, seri üretime geçmeden önce performansını artırmak amacıyla yeniden tasarlandı, gövdesi alan kuralına göre yeniden şekillendirildi, daha ince ve daha geniş bir kanat ile tasarlandı. Uçuş testlerindeki veriler, USAF'ın üretime izin vermeye ikna edicek kadar yeterli performansı gösterdi; Mart 1954'te yeni bir üretim sözleşmesi imzalandı. F102, 1956'da USAF hizmetine girmesinin ardından önleme rolünde derhal Northrop F-89 Scorpion gibi çeşitli ses altı savaş uçağı türlerinin yerini aldı. Daha sonra güçlü bir motor ve mitralyöz de dahil olmak üzere çeşitli iyileştirmelerle donatılmış F-102C taktik saldırı modeli USAf'a önerildi, ancak öneri gereksiz olması gerekçesi ile reddedildi. Hem USAF hem de Yunan Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri dahil olmak üzere 3 ülke için toplam 1.000 F-102 üretildi.

1960'lı yıllara gelindiğinde USAF F-102'leri, Vietnam Savaşı'na sınırlı bir kapasiteyle bombardıman uçaklarına eskortluk ve hatta kara saldırısı rolünde kullanılmıştır. Uçağa McDonnell F-101 Voodoo'lar ve daha sonra McDonnell Douglas F-4 Phantom II'ler eklendi. Zamanla birçok F-102, kızılötesi arama/takip sistemleri, radar uyarı alıcıları, transponderler, yedek yapay ufuklar ve yenilenmiş atış kontrol sistemleriyle modernize edildi. 1960'ların ortalarından sonlarına kadar birçok USAF F-102, Hava Kuvvetlerinden Ulusal Hava Muhafızlarına devredildi ve insansız QF-102 Hava Hedefi (FSAT) drone'larına dönüştürülen modeller dışında 1976 yılında tüm f102'ler tamamen aktif hizmetten çıkarıldı. F102'nin halefi kapsamlı bir şekilde yeniden tasarlanmış olan Mach 2 ye çıkabilen Convair F-106 Delta Dart'dır .

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ It appears that the aircraft was originally intended to be named Machete;[1] it is unclear when the Delta Dagger name was adopted.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aircraft Recognition Manual, Supplement No. 5 (Army Field Manual), Volume FM 30-30, June 1954, p. 11. Washington, D.C.: United States Department of Defense.