City pop

Vikipedi, özgür ansiklopedi
City pop
Yerel adシティ・ポップ
Müzikal kökenleri
Kültürel kökenleri1970'lerin ortası, Japonya
Türevler


City pop (シティ・ポップ, shiti poppu), 1970'lerin sonunda ortaya çıkan ve 1980'lerde zirveye ulaşan, gevşek tanımlanmış bir Japon pop müziği biçimidir. Başlangıçta Japonya'nın Batı'dan etkilenen "yeni müziğinin" bir kolu olarak biliniyordu, ancak ülkenin yeni ortaya çıkan ekonomik patlamasıyla ilişkilendirilen AOR, soft rock, R&B, funk ve boogie dahil olmak üzere çok çeşitli stilleri içeriyordu. Boş zaman sınıfı Ayrıca, Walkman gibi yeni teknolojilerle, yerleşik kaset çalarlı arabalarla ve FM stereoları ve çeşitli elektronik müzik aletleri.

Bilim adamları arasında şehir popunun tanımı konusunda birleşik bir fikir birliği yoktur.[2]}} Japonya'da etiket, basitçe "kentli" bir his yansıtan ve hedef demografisi kentliler olan müziğe atıfta bulunuyordu. Sanatçıların çoğu, seleflerinin[2] Japon etkilerini benimsemedi ve bunun yerine büyük ölçüde Amerikan soft rock, boogie ve funk'tan ilham aldı.[7] Bazı örneklerde disko, caz füzyonu, Okinawan, Latin ve Karayip müziğinden alınan tropikal süslemeler veya öğeler de bulunabilir. Şarkıcı-söz yazarı Tatsuro Yamashita türün öncüleri ve en başarılı sanatçıları arasında yer alan, bazen şehir popunun "kralı" olarak anılır.[3]

City pop, 1980'lerden sonra ana akım çekiciliğini kaybetti ve genç nesil Japonlar tarafından alay konusu oldu.[7] 2010'ların başında, kısmen müzik paylaşım bloglarının ve Japon yeniden basımlarının kışkırtmasıyla, şehir popu uluslararası bir çevrimiçi takipçi kazanmanın yanı sıra vaporwave ve future funk olarak bilinen örnek tabanlı mikro türler için bir mihenk taşı haline geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Blistein, Jon (2 Mayıs 2019). "City Pop: Why Does the Soundtrack to Tokyo's Tech Boom Still Resonate?". Rolling Stone. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  2. ^ a b c d Aoki, Ryotaro (5 Temmuz 2015). "City pop revival is literally a trend in name only". The Japan Times. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  3. ^ a b c d e "Ed Motta drops exclusive City Pop Vol. 2 mixtape of smooth and funky Japanese AOR - Wax Poetics". Wax Poetics. 28 Nisan 2016. 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2019. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Kim20 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ "City Pop: A Guide To Japan's Overlooked '80s Disco In 10 Tracks". Electronic Beats. 1 Kasım 2016. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  6. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; factmag isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ a b Arcand, Rob; Goldner, Sam. "The Guide to Getting Into City Pop, Tokyo's Lush 80s Nightlife Soundtrack". vice.com. Vice. 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019.