İçeriğe atla

Cetate Muharebesi

Koordinatlar: 44°06′K 23°13′D / 44.100°K 23.217°D / 44.100; 23.217
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cetate Muharebesi
Kırım Savaşı

B.H. Maksutov tarafından betimlenen Cetate Muharebesi
Tarih31 Aralık 1853-6 Ocak 1854
Bölge
Sonuç Sonuçsuz (Rus Kaynaklarına göre Rus zaferi)
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti Rusya Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Ömer Lütfi Paşa
Osmanlı İmparatorluğu İsmail Paşa
Rusya Joseph Carl von Anrep
Rusya Albay Alexander Karlovich Baumgarten
Güçler
18,000
24 top[1]
İlk karşılaşma:
2,500
6 top

İkinci karşılaşma:
5,000[1]
Kayıplar
3,000
6 top[1]
2,000[1]


Kırım Savaşı sırasında gerçekleşen muharebedir. Bu muharebede Ruslar tarafından ele geçirilip tahkim edilen Cetate şehri İsmail Paşa komutasındaki Osmanlılarca geri alınmaya çalışılmış ancak Albay Alexander Karlovich Baumgarten komutasındaki Rus birlikleri Osmanlı saldırısını sonuçsuz bırakmıştır.,

Muharebe Öncesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırım Savaşı başlangıcında Rusya Osmanlı hakimiyetindeki Tuna Prenslikleri ni işgal etmiştir. Cetate Tuna'da ele geçirilen şehirlerden biridir, Osmanlı'nın elindeki tahkim edilmiş Vidin kalesini görmekte ve Bulgaristan'daki Osmanlı kaleleri ve şehirlerine saldırı için önemli bir noktada durmaktadır, aynı şekilde stratejik Kalafat'ta Ruslarca alınmıştır. Ancak Ömer Lütfü Paşa ile İsmail Paşa Osmanlı'nın Rusya'ya çektiği Eflak ve Boğdan ile Osmanlı topraklarını 2 hafta içinde askerlerin terki yönündeki ültimatomun sonuçsuz kalmasının hemen ardından Tuna'nın sağ tarafına asker çıkarıp şehri Ruslar tahkimat yapamadan geri almıştır.

Ömer Lütfi Paşa komutasındaki İsmail Paşa emri ile Osmanlı ordusu köprübaşı yaptığı Kalafat'tan Cetate'ye saldırı peşindedir. Buna karşın Ruslarda Kalafat'ı tekrar ele geçirme peşindedir. Ancak Osmanlı ordusu Rusların bu yöndeki hamlelerini beklemeden birkaç bin süvari ve piyade desteğinde Rus kıtalarının konuşlandığı Cetate'ye saldırıya geçer. Saldırı Albay Alexander Karlovich Baumgarten komutasındaki Rus Kıtalarınca püskürtülür her iki tarafta komutanlıklarından takviye ister.

6 Ocak 1854 'de (Ortodoks Takviminde Noel Günü), Osmanlı saldırısı 18,000 kişi ile yenilenir.[1] Ruslar Osmanlı'nın bütün saldırılarını geri püskürtse de ağır kayıp vermiş ve top mermileri kalmamıştır.[1] Ancak, Ruslara o sırada takviye kuvvetler gelir ve Osmanlı komutanlığı Kalafat yönüne bir saldırı ve ikmal yollarının kesileceği endişesiyle saldırıyı kesip kuvvetlerini Kalafat'a geri çeker.

Muharebe Sonrası Durum

[değiştir | kaynağı değiştir]

Cetate saldırısı her iki taraf açısından da sonuçsuz bir saldırıdır. Her iki tarafında kaybı ağırdır ve muharebe öncesi pozisyonlarına geri dönmüşlerdir. Cetatenin Osmanlılarca geri alınamaması ise Ruslar açısından muharebede bir başarıdır. Rus kaynakları bu sebeple muharebeyi zafer olarak değerlendirmektedir. Ancak muharebe sonrası Osmanlı birlikleri hala güçlü pozisyonda ve destek arayan Ruslar ile Sırplar arasında bir bariyer görevi görüp kontak kurulmasını önlemektedir. Ancak hedefledikleri Rusları Tuna Prensliklerinden çıkarma düşüncesini gerçekleştirememektedirler.

  1. ^ a b c d e f "Cetate". encyclopedia2.thefreedictionary.com. 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  • Baumgart, Winfried (1999). The Crimean War: 1853–1856. Londra: Arnold. ISBN 0-340-75960-7. OCLC 48249310. 
  • Тарле Е. В. Крымская война. — Т. 1. — Глава IV. Дунайская кампания 1853 г. Вторжение русских войск в Молдавию и Валахию. Ольтеница и Четати.