İçeriğe atla

Cennet'ül Muallâ

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cennetü'l-Mualla (Arapça:جَنَّة ٱلْمُعَلَّاة, çev. 'En Yüce Cennet'), aynı zamanda "Ma'la Mezarlığı" olarak da bilinir[1] (Arapça: مَقْبَرَة ٱلْمَعْلَاة) veya El-Hacun (Arapça: ٱلْحَجُوْن), Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde bir mezarlıktır. İslam peygamberi Muhammed'in eşinin, dedesinin ve diğer atalarının gömüldüğü yerdir.

Muhammed'in pek çok akrabası, 622'deki hicretinden önce bu mezarlığa gömülmüştü. Yıllar boyunca tanınmış kişilerin mezarların üzerine birçok kubbe ve yapı inşa edilmiş veya zamanla eskiyen bu yapılar yeniden inşa edilmiştir.[2] Bu mezarlıktaki mezarlar, Medine'deki Cennetü'l-Baki mezarlığının Suudi Kralı İbn Suud tarafından yıkıldığı yıl olan 1925'te yıkıldı. Geleneksel Sünni İslam'da, herhangi bir kişinin zamanla putlaştırılmaması için mezar üzerine türbe veya herhangi bir hürmet nişanı inşa edilmesi yasaktır. Bu, uluslararası Şii topluluğunun protestolarına rağmen gerçekleşti.[3] Bazı Şiiler, Suud Hanedanı'nın El Baki'de Yevm-e Gam veya "Hüzün Günü" olarak adlandırılan türbeleri yıktığı günün yasını tutmaya ve Suudi hükûmetinin bu türbeleri yıkmasını protesto etmeye devam ediyor.

1925'te yıkılmadan önce İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi ve ilk müslüman Hatice bint Huveylid'in mezarı

Burada gömülü olan tarihi şahsiyetler şunlardır:

İsim Açiklama
Sahabe
Ebu Talib Muhammed'in amcası; Ali'nin babası ve Haşim'in reisi
Abdümenaf Muhammed ve Ali'nin büyük büyük babası
Abdülmuttalib Muhammed ve Ali'nin büyükbabası
Hatice bint Huveylid Muhammed'in ilk eşi ve Zeyneb, Fatıma, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün annesi</nowiki>
Kasım bin Muhammed Muhammed'in Hatice Ana'dan doğan ilk oğlu
Esma bint Ebu Bekir Muhammed'in sahabesi ve Abdullah bin Zübeyr'in annesi
Abdullah bin Zübeyr sahabe
Önemli kişiler
Mansur İkinci Abbasi Halifesi ve Bağdat'ın kurucusu
Rahmatullah Kayrevani 19. yy Hint alim. İzharu'l-Hakk yazarı[4]
İmdadullah Muhacir Mekki Hint akademisyen[5]
Ebu Turab ez-Zahiri
Muhammad Alevi el-Maliki 20. yy din alimi
Ali el-Kari Din alimi
  1. ^ Tütüncü, Mehmet (2015). "The Uppsala Makkah Painting: A New Source for the Cultural Topography and Historiography for Mecca". Buitelaar, Marjo; Mols, Luitgard (Ed.). Hajj: Global Interactions through Pilgrimage. Leiden: Sidestone Press. ss. 137-163. ISBN 978-90-8890-285-7. 
  2. ^ "History of JANNAT AL-MAULLA". 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2015. 
  3. ^ "History of the cemetery of Jannat al-Baqi". 23 Aralık 2013. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2015. 
  4. ^ Mawlāna Abd al-Rashīd Arshad. "Mujāhid-e-Islām Mawlāna Rahmatullah Kairānwi Muhājir Makki". Deobandi, Nawaz (Ed.). Sawaneh Ulama-e-Deoband (Urduca). 1 (January 2000 bas.). Deoband: Nawaz Publications. s. 444. Adapted from Āsār-e-Rahmat of Imdād Sābri 
  5. ^ Mawlāna Abd al-Rashīd Arshad. "Hadhrat Hāji Imdādullah Muhājir Makki". Deobandi, Nawaz (Ed.). Sawaneh Ulama-e-Deoband (Urduca). 1 (January 2000 bas.). Deoband: Nawaz Publications. s. 367.