Caprivi Kurtuluş Ordusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Caprivi Liberation Army
Tarih(ler)1994-Günümüz
Lider(ler)Mishake Muyongo
Etkin bölgelerNamibya
İdeolojiCaprivi Ucu'nun bağımsızlığı

Caprivi Kurtuluş Ordusu (CLA), 1994 yılında çoğunlukla Lozi halkının yaşadığı bir bölge olan Caprivi Ucu'nu Namibya'dan ayırmak için kurulmuş bir Namibyalı isyancı ve ayrılıkçı gruptur. Yalnızca Caprivi Ucu'nda eylemlerde bulunur.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Caprivi Ucu, Namibya'nın uzak kuzeydoğusunda yer almaktadır. Bölge, yaklaşık 450 km Namibya'nın doğuya doğru uzanan, güneyde Botsvana, kuzeyde Angola ve Zambiya ve Kavango Bölgesi arasında bulunan bir uzantısıdır. "Afrika Talanı " döneminde Büyük Britanya, Alman Güneybatı Afrikası'nı elinde tutarken, Almanya'nın Zambezi Nehri'ne erişebilmesi ve Doğu Afrika'daki diğer kolonilerine ulaşabilmesi için bölgeyi Almanya'ya devretti.

Caprivi ucu stratejik askeri öneme sahipti. Ucu diğer bölgelere erişim için bir koridor olarak kullanan çeşitli silahlı kuvvetlerin sürekli askerî eylemlerine ve çok sayıda saldırılarına tanık oldu. Bu askerî eylemler çoğunlukla Rodezya İç Savaşı (1970-1979) sırasında birçok Güney Afrikalı grup tarafından gerçekleştirildi. Aynı zamanda Afrika Ulusal Kongresi ve Güney Afrika hükûmetine karşı SWAPO operasyonları (1965–1994) ve Angola İç Savaşı sırasındaki UNITA operasyonları için de bir savaş alanıydı.

CLA'nın oluşumu ve faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CLA, Şubat 1994'te, komşu Botsvana, Zambiya ve Angola'da yaşayan Lozi halkını bir araya getirmek amacıyla ayrılıkçı bir grup olarak kuruldu.[1] CLA, 1998'den bu yana, kendi bölgesinin ayrılmasına verdiği destek nedeniyle Namibya Demokratik Turnhalle İttifakı'ndan (DTA) ihraç edilen Mishake Muyongo'nun liderliği altında faaliyetlerini yürütmektedir.

Ağustos 1999'da CLA, Namibya hükûmetinin Caprivi Ucu'nin doğu kesiminde olağanüstü hâl ilan etmesinden ve isyancıları yenmesinden önce, Katima Mulilo'daki birçok polis karakoluna ve birçok askerî karakola beklenmedik saldırılar düzenledi. On dört isyancının öldüğü bildirildi ve 200 kadarı tutuklanıp hapse atıldı.[2] Çoğu (2010 (2010) itibarıyla) Caprivi ihanet davasında duruşmayı bekleyen mahkûmlar olarak hâlâ gözaltında bulunmaktadır.

Son askerî pusu Eylül 1999'da gerçekleştirildi ve silahlı çatışmada üç üye öldürüldü.[2] Bu süreçte CLA lideri Muyongo'ya Danimarka tarafından sığınma hakkı verildi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Khadiagala, Gilbert M.; Lyons, Terrence (2001). African Foreign Policies: Power and Process. Lynne Rienner Publishers. s. 147. ISBN 1-55587-966-7. 
  2. ^ a b Forrest, Joshua (2003). Subnationalism in Africa: Ethnicity, Alliances, and Politics. Lynne Rienner Publishers. s. 188. ISBN 1-58826-227-8. 
  3. ^ "Namibia – History". Nations Encyclopedia. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]