CONCACAF Altın Kupa şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Üç şampiyonlukla turnuvada şampiyonluk kazanan teknik direktör konumundaki Bruce Arena

CONCACAF tarafından düzenlenen CONCACAF Altın Kupa, 1963-1989 yılları arasında CONCACAF Şampiyonası adıyla gerçekleştirilirken 1993'te itibaren günümüzdeki adıyla anılır. 1963'teki ilk turnuvada Kosta Rika, Alfredo Piedra'nın teknik direktörlüğünde şampiyonluğa ulaştı. Bruce Arena, tamamı Amerika Birleşik Devletleri ile olmak üzere 2002, 2005 ve 2017'de şampiyonluk yaşayarak üç kez şampiyon olan tek teknik direktör oldu. Kosta Rika ile 1969 ve 1989'da şampiyonluğa ulaşan Marvin Rodríguez ve Amerika Birleşik Devletleri ile 1991'de, Meksika ile 1996'da Bora Milutinović ise birden fazla şampiyonluk elde eden diğer teknik direktörlerdi. 2021'deki son turnuvada şampiyonluk yaşayan Amerika Birleşik Devletleri'nin teknik direktörlüğünü Gregg Berhalter yapmaktaydı. 11 farklı millete mensup teknik direktör şampiyonluk yaşarken milletler bazında 8 şampiyonlukla Meksikalı teknik direktörler, turnuvanın en çok kazananları konumundadır.

Turnuvaya göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva Teknik direktör Milleti Millî takım Kaynak
1963 Piedra, AlfredoAlfredo Piedra  Kosta Rika  Kosta Rika [1]
1965 Trelles, IgnacioIgnacio Trelles  Meksika  Meksika [2]
1967 Amorín, RubénRubén Amorín  Uruguay  Guatemala [3]
1969 Rodríguez, MarvinMarvin Rodríguez  Kosta Rika  Kosta Rika [4]
1971 de la Torre, JavierJavier de la Torre  Meksika  Meksika [5]
1973 Tassy, AntoineAntoine Tassy  Haiti  Haiti [6]
1977 Antonio Roca, JoséJosé Antonio Roca  Meksika  Meksika [7]
1981 de la Paz Herrera, JoséJosé de la Paz Herrera  Honduras  Honduras [8]
1985 Waiters, TonyTony Waiters  İngiltere  Kanada [9]
1989 Rodríguez, MarvinMarvin Rodríguez  Kosta Rika  Kosta Rika [10]
1991 Milutinović, BoraBora Milutinović  Sırbistan[a]  ABD [9]
1993 Mejía Barón, MiguelMiguel Mejía Barón  Meksika  Meksika [11]
1996 Milutinović, BoraBora Milutinović  Sırbistan[a]  Meksika [9]
1998 Lapuente, ManuelManuel Lapuente  Meksika  Meksika [12]
2000 Osieck, HolgerHolger Osieck  Almanya  Kanada [9]
2002 Arena, BruceBruce Arena  ABD  ABD [13]
2003 La Volpe, RicardoRicardo La Volpe  Arjantin  Meksika [14]
2005 Arena, BruceBruce Arena  ABD  ABD [13]
2007 Bradley, BobBob Bradley  ABD  ABD [15]
2009 Aguirre, JavierJavier Aguirre  Meksika  Meksika [16]
2011 de la Torre, José ManuelJosé Manuel de la Torre  Meksika  Meksika [17]
2013 Klinsmann, JürgenJürgen Klinsmann  Almanya  ABD [9]
2015 Herrera, MiguelMiguel Herrera  Meksika  Meksika [18]
2017 Arena, BruceBruce Arena  ABD  ABD [13]
2019 Martino, GerardoGerardo Martino  Arjantin  Meksika [19]
2021 Berhalter, GreggGregg Berhalter  ABD  ABD [20]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı takım(lar)
1  ABD Arena, BruceBruce Arena 3 2002, 2005, 2017 Amerika Birleşik Devletleri
2  Kosta Rika Rodríguez, MarvinMarvin Rodríguez 2 1969, 1989 Kosta Rika
 Sırbistan Milutinović, BoraBora Milutinović 2 1991, 1996 Amerika Birleşik Devletleri, Meksika

Millete göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
 Meksika 8 8
 ABD 5 3
 Kosta Rika 3 3
 Sırbistan 2 1
 Almanya 2 2
 Arjantin 2 2
 Haiti 1 1
 Honduras 1 1
 İngiltere 1 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Sırp olan Bora Milutinović, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı. FIFA, Yugoslavya'yı Sırbistan'ın öncülü olarak tanımlamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Los heroicos muchacos del 63". La Nación (İspanyolca). 23 Haziran 2003. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2019. 
  2. ^ Witker, Jorge Ernesto (30 Temmuz 2016). "El legado de Don Nacho". AS México (İspanyolca). Meksiko. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  3. ^ Fajardo, Edwin (24 Aralık 2017). "El legado que el técnico uruguayo Rubén Amorín dejó en el futbol guatemalteco se mantiene más vivo que nunca". Prensa Libre (İspanyolca). 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Costa Rica acumula alegrías y fracasos en los torneos de la CONCACAF". La Nación (İspanyolca). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2019. 
  5. ^ "'Chepo' busca el segundo mejor año de un DT en el Tri" (İspanyolca). Querétaro: Medio Tiempo. 11 Kasım 2011. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  6. ^ Spurling, Jon (14 Nisan 2015). "How Voodoo And Gangsters Took Haiti To The World Cup, Part 2". Sabotage Times (İngilizce). 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  7. ^ Martínez Cajiga, Juan Pablo (1 Ağustos 2019). "El primero siempre será el primero" (İspanyolca). El 9 y Medio. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  8. ^ Castañeda, Gian Carlos (21 Kasım 2016). "El maestro José de la Paz Herrera está de cumpleaños". Diez (İspanyolca). 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  9. ^ a b c d e "Sólo un técnico argentino ha sido campeón de la Copa Oro". El Heraldo de San Luis Potosi (İngilizce). 11 Haziran 2019. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Buzón de Rodrigo". Diario Extra (İspanyolca). 21 Ekim 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  11. ^ Malpica, Rodolfo (27 Haziran 2016). "Miguel Mejía Barón, del cielo al infierno a pelota parada" (İspanyolca). Vavel. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  12. ^ "Manuel Lapuente: "Mi Selección (Mexicana) tenía líderes"" (İspanyolca). Fox Sports. 8 Ekim 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  13. ^ a b c "Arena breaks Gold Cup record, credits players for success" (İngilizce). CONCACAF Altın Kupa resmî sitesi. 29 Temmuz 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  14. ^ "La Volpe; mucho prestigio, pocos títulos". El Informador (İspanyolca). Guadalajara. 4 Eylül 2009. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  15. ^ Longman, Jeré (28 Temmuz 2011). "U.S. Soccer Has Restart as Bradley Is Dismissed". The New York Times (İngilizce). 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  16. ^ Medina, Paulo (8 Temmuz 2017). "#GoalRetro: 2009, el último Tri B que sorprendió al ganar y golear en la final de la Copa Oro" (İspanyolca). Goal. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  17. ^ Iturbide, León (4 Temmuz 2019). "Chepo de la Torre: 'Copa Oro cada vez se complica más para México'". Récord (İspanyolca). 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  18. ^ Nájar, Alberto (27 Temmuz 2015). "El triunfo agridulce de México en la Copa Oro" (İspanyolca). BBC Mundo. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  19. ^ Atayde, Minelli (8 Temmuz 2019). "Gerardo Martino, tranquilo con el campeonato de México". Milenio (İspanyolca). Chicago. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  20. ^ El Reda, Jad (1 Ağustos 2021). "Entrenador de EE. UU. dice haber recibido el 'mejor regalo de cumpleaños' tras vencer a México en la Copa Oro". Los Angeles Times (İspanyolca). 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.