By the Grace of God (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"By the Grace of God"
Prism albümünden Katy Perry şarkısı
KaydedilmeKasım 2012; Rocket Carousel Studios
(Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri)
TarzHristiyan pop
Süre4:27
ŞirketCapitol
YazarKaty Perry · Greg Wells
YapımcıPerry · Wells
Prism şarkı listesi
"Double Rainbow"
(12)
"By the Grace of God"
(13)
"Spiritual"
(14)

"By the Grace of God", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2013 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Prism'ın kapanış şarkısı. Şarkı; Perry ve Kanadalı yapımcı Greg Wells tarafından yazılıp bestelendi. Perry'nin İngiliz aktör ve komedyen Russell Brand ile boşanmasından sonra yazıldı. "By the Grace of God" ilk başta Perry'yi "karanlık" bir albüm yapmaya itse de, bunun yerine bu düşünceler bu şarkıya yönlendirildi. Şarkının otobiyografi tarzındaki sözlerinde, Perry'nin gücünü bulduğu ve yılmadığı anlatılır.

Şarkı, ilk olarak Perry'nin 2013 iTunes Festival'deki setinde açıklandı. "By the Grace of God"; Prism'ın yayımlanmasıyla, şarkının savunmasızlığını takdir eden, şarkıyı albümün parlama noktalarından biri olarak gösteren, fakat albümdeki yeri eleştiren müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu eleştiriler aldı. Şarkı, albümün yayımlanmasıyla, güçlü dijital indirmeler nedeniyle çesşitli müzik listelerine girebildi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanadalı yapımcı ve sıklıkla işbirlikçi Greg Wells (resimdeki), "By the Grace of God"ı Perry ile birlikte yazıp yapımcılığını üstlendi.

İngiliz aktör ve komedyen Russell Brand ile Aralık 2011'in sonlarında boşandıktan sonra Perry, intihar etmeyi düşünecek kadar üzüldü.[1] "By the Grace of God"ın bestesinde Perry'ye yardım eden Greg Wells, olay hakkında şunları söyledi: "Sanırım o bir mesajla terk edildiği için çok kafasından tekmelenmiş ve utanmış hissetti."[2] İntihar düşüncelerini ve olayın ilk şokunu atlattıktan sonra Perry, önceki albümleriyle kıyaslandığında daha "karanlık" bir albüm için erken olduğunu hissetti.[3] Bunun yerine Perry, boşanma olayı ile ilgili her şeyi, sözlerinde Perry'nin banyo zemininde uzanırken intihar düşünceleriyle mücâdele ettiğini anlatan "By the Grace of God"a yükledi. Entertainment Weekly ile bir röportajında Perry, ayrılık sonrası nasıl hissettiği hakkında konuştu: "Neler çektiğinizi hayal edin. Bir ayrılık yaşadığınızda neler olduğunu hayal edin. Hepimiz ayrılıklar yaşarız ve hepimiz bunalmış, umutsuz hissederiz."[4]

"By the Grace of God", endüstri içindekilere, Manhattan'daki bir Prism dinleme partisinde açıklandı;[5] şarkının parça listesindeki yeri 1 Ekim 2013'te belli oldu.[6] Perry, şarkının Russell Brand ayrılığıyla ilgili Prism'daki tek şarkı olduğunu onayladı.[4] Ancak Prism'dan başka bir şarkı, "Ghost", özellikle "Bir mesaj gönderdin, rüzgâr senin fikrini değiştirmiş gibiydi."[A] dizeleriyle ayrılığa gönderme içeriyordu. Ancak Perry, şarkının ayrılıkla ilgili olmadığını söyledi ve daha sonra sözlerine şunları ekledi: "Komik olan şey bu - bu şarkı hayatımın bu bölümüyle ilgili değil. İnsanlar belirli şarkıların belirli kişiler ile ilgili olduğunu düşünüyor ve benim hayatımın bu bölümüyle ilgili olan tek şarkı 'By the Grace of God'".[7]

Birçok kişi tarafından yazılan albümdeki diğer çoğu şarkının aksine, "By the Grace of God" yalnızca Perry ve Greg Wells tarafından yazıldı. Ayrıca Wells, albümün delüks basımının üçüncü bonus şarkısı "Choose Your Battles"ı da Perry ile birlikte yazdı. "By the Grace of God"a bateriyi, piyanoyu ve synthesizer'ı çalarak katkıda bulundu. Şarkı, Ian McGregor tarafından Los Angeles'taki Rocket Carousel Studio'da düzenlendi. Şarkının miks işlemi, Serban Ghenea tarafından Virginia Beach'teki MixStar Studios'ta yapıldı.[8]

Beste[değiştir | kaynağı değiştir]

"By the Grace of God", dört dakika yirmi yedi saniye uzunluğunda, pop tarzında[9] bir piyano ve power baladıdır.[10][11][12] Azaltılmış bir prodüksiyonla, enstrümentalitesi aslında bateri, piyano, synthesizer, ordu davulu gibi çeşitli müzik aletlerinin sesleriyle bestelenmiştir.[8][9][13] Enstrümentalitesinde bateri, piyano ve synthesizerlar kullanılmıştır.[8][14] Şarkının Alfred Publishing Co., Inc. tarafından Musicnotes.com'da yayımlanan notalarına göre G minör notasında bestelenmiştir ve dakikada 82 vuruş temposuyla common time ölçü işaretinde kurulmuştur. Müzik Gm—Esus2—B—Gm—Esus2—Fsus4 akor dizisini takip ederken, melodi B3 ve D5 arasındadır.[14]

"Sözleri sunarken avuçlarım terledi. Bugüne kadar hâlâ hayatımın bu bölümüyle ilgili savunmasız hissediyorum, ancak aldığım geri dönüş güvensizliklerimden daha değerli. Bu, insanlara bulundukları durumlarda çok da yalnız olmadıklarını hissettiriyor; "Aman Tanrım, başka birileri de bu duyguları yaşıyor ve bunu şarkılarında duyabiliyorum." dedikleri için delirmiş gibi hissetmiyorlar."[7]

Perry "By the Grace of God" hakkında konuşuyor.

Şarkının sözlerinde, Perry'nin intihar düşünceleri olduğu ve bir banyonun zemininde uzandığı anlatılır. Şarkı piyano ve Perry'nin "Yirmi yedi yaşındaydım, Satürn dönüşümde hayattaydım."[B][8] dediği vokalleriyle başlar. Şarkının devamında Perry, "Tanrı'nın lütfuyla / Kendimi geri çektim / Bir ayağımı diğerinin önüne koydum ve ben / Aynaya baktım ve kalmaya karar verdim / Aşkın beni bu yoldan çıkarmasına izin vermeyecektim."[C] dediği bölümde gücünü bulur.[9] Perry, şarkının sözleri hakkında şunları söyledi: "[Sözler] çok gerçek ve otobiyografik. Ben böyle yazarım. Şarkının sözleriyle ilgili bir şey de şarkı süresince gücümü bulabildiğimi görebilmeniz. O çok yavaş başlıyor ama sonra ben kendimi savunuyorum ve 'Hayır!' diyorum."[4] Ayrıca Perry, şarkının sonlarında ilişkinin kendisi yüzünden bittiğini reddeder.[15]

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (2013) Tepe
noktası
ABD Bubbling Under Hot 100 Singles (Billboard)[16] 10
ABD Hot Digital Songs (Billboard)[17] 71
BK Single (The Official Charts Company)[18] 179
Güney Kore (Gaon Chart)[19] 77

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A ^ Sözlerin orijinali: "You sent a text, it was like the wind changed your mind."[7]
  • B ^ Sözlerin orijinali: "Was twenty-seven, surviving my return of Saturn."[8]
  • C ^ Sözlerin orijinali: "By the grace of God / I picked myself back up / I put one foot in front of the other and I / Looked in the mirror and decided to stay / Wasn't gonna let love take me out that way."[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Diehl, Matt. "Katy Perry's 'PRISM': The Billboard Cover Story". Billboard. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2013. 
  2. ^ McRady, Rachel. "Katy Perry Russell Brand Divorce Felt "Too Intense" at First, I Just Drank, Ate Cheetos". Daily News (New York). 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2013. 
  3. ^ Fossi, Michele. "The new cover with Katy Perry on L'Uomo Vogue". Vogue İtalya. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2013. 
  4. ^ a b c Stack, Tim. "Katy Perry on writing about her divorce for 'Prism'". Entertainment Weekly. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2013. 
  5. ^ Lipshutz, Jason. "Katy Perry's 'Prism' Album Preview: 10 Things You Need To Know". Billboard. 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  6. ^ Vena, Jocelyn. "Katy Perry Puts 'God' On Her Prism Track List". MTV. 25 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  7. ^ a b c Wigney, James. "Big Read: Loved-up Katy Perry lets go of demons on new album Prism". News.com.au. 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  8. ^ a b c d e Prism (albüm kitapçığı). Katy Perry. Amerika Birleşik Devletleri: Capitol Records. 2013.
  9. ^ a b c d Walker, John. "Katy Perry's 'Prism': A Track-By-Track Review... In Cat Gifs!". MTV. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2013. 
  10. ^ Petridis, Alexis. "Katy Perry: Prism – review". The Guardian. 20 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2013. 
  11. ^ James, Nicole. "Katy Perry 'By the Grace of God', Talks Suicide With Billboard". Fuse. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  12. ^ Liphutz, Jason. "Katy Perry's 'PRISM': Track-By-Track Review". Billboard. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2013. 
  13. ^ Sperounes, Sandra. "Album review: New Katy Perry CD too safe". Edmonton Journal. 29 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2013. 
  14. ^ a b "Katy Perry 'By the Grace of God' Sheet Music". MusicNotes.com. Alfred Music. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2017. 
  15. ^ Holz, Adam. "Katy Perry - Prism". Plugged In. 
  16. ^ "Katy Perry Album & Song Chart History" Katy Perry için Billboard Bubbling Under Hot 100. Erişim tarihi: 8 Kasım 2013.
  17. ^ "Katy Perry - Chart history". Billboard. 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  18. ^ "Chart Log UK: New Entries Update". Zobbel. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2013. 
  19. ^ "South Korea Gaon International Chart". Gaon Chart. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.