Burgonyalı Sigismund

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Burgonyalı Sigismund
Piero della Francesca tarafından yapılan Aziz Sigismund freski, 1451
ÖlümMS 524
Aurelianum, Frank Krallığı
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Roma Katolik Kilisesi
Yortu1 Mayıs
Koruyucu azizÇekya, hükümdarlar, Cermen halkları, bibliyofiller, manastırlar

Sigismund (Latince: Sigismundus; ö. 524) 516 yılından ölümüne kadar Burgonya kralıydı. Kral Gundobad ve eşi Caretene'nin oğluydu. 516'da babasının yerine geçti. Sigismund ve kardeşi Godomar, I. Clovis'in oğulları ile yaptığı savaşta yenildi ancak kardeşi Godomar kaçmayı başardı. Sigismund, esir olarak Orléans Kralı Chlodomer tarafından ele geçirildi. Kendisi ile eşi ve çocukları da idam edildi. Godomar daha sonra Burgonya ordusunu yeniden topladı ve krallığını geri kazandı.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Sigismund, kendisini Burgonyalı atalarının Ariusçuluk inancından döndüren Viyana Kalsedoniyen piskoposu Viyanalı Avitus'un öğrencisiydi.[1] Sigismund, 515 yılında Valais'deki Agaunum'da Aziz Mauritius'a adanmış bir manastır kurmaya karar verdi.[2] Ertesi yıl Burgonya kralı oldu.

Sigismund'un Piskopos Apollinaris ile çatışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Sigismund, evlilikle ilgili kurallar konusunda Valenceli Apollinaris ile anlaşmazlığa düştü. Kralın hazinedarı Stephen, ensest bir ilişki içerisindeydi. Eyaletteki dört piskopos ona kralın yanından ayrılmasını emretti, ancak o görevlisini destekleyen ve dört piskoposu Sardinya'ya sürgün eden Sigismund'a başvurdu. Boyun eğmeyi reddettiler, bir süre sonra Kral onlara merhamet etti ve nefret ettiği Apollinaris hariç üçünün Episkopos Makamlarına dönmesine izin verdi. Bir yıl boyunca Apollinaris tutuklu kaldı. Sonunda ağır bir hastalığa yakalanan Kral, Kraliçeyi Apollinaris'ten hükümdarın sağlığına kavuşturması için saraya gelmesini istemeye gönderdi. Kraliçe, Apollinaris'in reddetmesi üzerine pelerininin acı çeken kişiye yerleştirilmesini istedi. İstek kabul edildi, Kral iyileşti ve Apollinaris'in Episkopos Makamına dönmesine izin verildi.[3][4]

Oğlunun öldürülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tourslu Gregorius'a göre Sigismund, Ostrogot Kralı Theoderik'in kızıyla evlendi. Bu evlilikten oğulları Sigeric dünyaya geldi. Sigismund daha sonra dul kaldı ve yeniden evlendi. İkinci karısı "üvey oğluna kötü muamele gösterdi ve hakaret etti."[5] 517'de bir bayram gününde Sigeric, üvey annesinin merhum annesinin tören kıyafetlerini giydiğini görünce, onları giymeye layık olmadığını söyledi. (Burgonya yasalarına göre, annesinin kıyafetleri kız kardeşi Suavegotha'ya emanet edilmiş olmalıydı. Kraliçe, Sigismund'u oğluyla ilgilenmeye ikna etti ve Sigeric'in sadece babasını öldürmeyi ve tahtı ele geçirmeyi planlamadığını, aynı zamanda büyükbabasının İtalya'daki krallığı üzerine de planları olduğunu iddia etti. Sigismund, genç adama sarhoş olduğu zaman bir kuyuda boğulmasını emretti. Daha sonra Sigismund yaptıklarından çok pişman oldu ve manastıra çekildi.

Burgonya Savaşı, Sigismund'un yenilgisi ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

523 yılında, Sigismund'un babası Gundobad tarafından 493 yılında öldürülen Burgonya Kralı II . Chilperic'in kızı Clotilde, oğullarını Sigismund'a karşı kışkırtarak babasının öldürülmesinin intikamını aldı ve Sigismund'un görevden alınmasına yol açan Burgonya Savaşı'nın çıkmasına sebebiyet verdi, yakalanıp hapse gönderildi ve ertesi yıl idam edildi. 523'te Burgonya Krallığı; dört Frank kralı, Chlodomer, I. Childebert, I.Clotaire ve I. Theuderic tarafından işgal edildi. Sigismund ve kardeşi Godomar, Burgonya savunmasını yönetti ancak savaş kaybedildi. Sigismund bir keşiş kıyafeti giyerken Godomar kaçtı ve manastırının yakınındaki bir hücreye saklandı. Aurelianum'un (modern Orléans) kralı Chlodomer tarafından yakalandı, başı kesildi ve vücudu bir kuyuya atıldı.[6] Sigismund'un karısı ve kalan çocukları da öldürüldü.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeşi Godomar Sigismund yerine tahta çıktı. Godomar daha sonra Burgonya ordusunu yeniden topladı ve müttefiki Ostrogot kralı Teoderik'ten yardım istedi.[7] Godomar topraklarını geri aldı; ele geçirilen Frank esirler katledildi.

Chlodomer, 524 yılında kardeşi Metz Kralı I. Theuderic ile Burgonya'ya yürüdü. Chlodomer, 25 Haziran 524'te Godomar ile yapılan Vézeronce Savaşı'nda öldürüldü.

Kutsama[değiştir | kaynağı değiştir]

535 yılında, Sigismund'un kalıntıları Coulmiers'deki kuyudan çıkarıldı ve Agaunum'daki manastıra gömüldü.[6] Sonunda Sigismund azizleştirildi. Şair ve klasik edebiyat sanatlarının son ustalarından biri olan Viyanalı Avitus ile Sigismund arasındaki ilişki devam etti.

1366 yılında Kutsal Roma İmparatoru IV. Karl, Sigismund'un kalıntılarını Prag'a taşıdı.[8] Bu nedenle Aziz Sigismund, günümüzde Çekya olan Bohemya Krallığı'nın koruyucu azizi oldu.

Aziz Sigismund herması, Płock, Polonya

İmparator, azizin adını oğullarından birine, Macaristan Kralı Sigismund'a verdi (aynı zamanda Bohemya Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru oldu). 1424'te Macar Sigismund, Budin şehrinde Aziz Sigismund onuruna bir kilise inşa etti.[9] Aynı yıl Kral Sigismund, Aziz Sigismund'un kalıntılarını Prag'dan aldı ve onları ussitlerden korumak için Macaristan Krallığı'nın Varad (günümüzdeki Romanya şehri Oradea) kentine gönderdi.[10]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

494 yılında, Teoderik'in Sigismund ve Burgonyalılarla ittifak müzakeresinin bir parçası olarak Teoderik'in gayri meşru kızı[11] ve bir cariye olan Ostrogotha ile evlendi.[12] Bu evlilikten üç çocuk dünyaya geldi:

  • Sigeric (494/95–517), Sigismund tarafından öldürüldü.[13]
  • Suavegotha (495/96–?), I. Clovis oğlu I. Theuderic ile evlendi.
  • Bir kız, ismi bilinmiyor

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John Bagnell Bury, History of the Later Roman Empire: From the Death of Theodosius I to the death of Justianian, Vol. I, (Dover Publications, 1958), 463.
  2. ^ Perennial Prayer at Agaune, Barbara H. Rosewein, Monks and Nuns, Saints and Outcasts, ed. Lester K. Little, Sharon A. Farmer and Barbara H Rosenwein, (Cornell University Press, 2000), 39–40. 0-8014-3445-9
  3. ^ Campbell, Thomas. "St. Apollinaris." The Catholic Encyclopedia 29 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907. 16 October 2017
  4. ^ "Monks of Ramsgate. "Apollinaris". Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 25 July 2012". 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  5. ^ Kasten, Brigitte. "Stepmothers in Frankish legal life", Law, Laity and Solidarities, (Susan Reynolds, ed.), Manchester University Press, 2001, 9780719058363
  6. ^ a b Gábor Klaniczay, Holy Rulers and Blessed Princesses: Dynastic Cults in Medieval Central Europe, (Cambridge University Press, 2000), 67–68. 0-521-42018-0
  7. ^ According to Herwig Wolfram, History of the Goths, in 494 Sigismund married Ostrogotha, the illegitimate daughter of Theoderic the Great and a concubine, as a part of Theoderic's negotiation for an alliance.
  8. ^ Don C Skemer, Binding Words: Textual amulets in the Middle Ages, (Pennsylvania State University Press, 2006), 254.
  9. ^ Raphael Patai, The Jews of Hungary: History, Culture, Psychology, (Wayne State University Press, 1996), 74. 0-8143-2561-0
  10. ^ Sz. Jónás Ilona: Barbár királyok, Zsigmond. Kossuth Könyvkiadó, 1994.
  11. ^ E. T Dailey, Queens, Consorts, Concubines: Gregory of Tours and Women of the Merovingian Elite, (Brill, 2015), 88.
  12. ^ Herwig Wolfram, History of the Goths, (University of California Press, 1988), 311. 0-520-05259-5
  13. ^ E. T Dailey, Queens, Consorts, Concubines: Gregory of Tours and Women of the Merovingian Elite, 87-88.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Gundobad
Burgonya Kralı
516–523
Sonra gelen:
Godomar