Chlodomer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chlodomer
Orléans Kralı
Hüküm süresi511–524
Önce gelenI. Clovis
Sonra gelenI. Clotaire
Doğumy. 495
Ölüm524
Vézeronce Muharebesi
Eş(ler)iGuntheuc
Çocuk(lar)ıTheodebald
Gunthar
Clodoald
HanedanMerovenj
BabasıI. Clovis
AnnesiClotilde

Chlodomer veya Clodomir veya Clodomer (y. 495 - 524), Frankların Kralı I. Clovis'in dört oğlundan ikincisiydi. Babasının 511 yılında ölümü üzerine Frank Krallığı'nı üç erkek kardeşiyle paylaştı: I. Theuderic, I. Childebert ve I. Chlothar. En büyük oğul Theuderic'in daha fazla toprak aldıysa da, Chlodomer krallığın yarısını diğer iki erkek kardeşiyle paylaştı. Ona düşen, eski Syagrius Krallığından alınan Orléans Krallığıydı. Bu krallık, en önemlisi, Tours, Poitiers ve Orléans piskoposluklarını içeriyordu. Chlodomer, Guntheuc ile evlendi. Bu evlilikten, Theodebald, Gunthar ve Clodoald adlı oğulları oldu.

523-24'te, muhtemelen Burgonyalı Sigismund tarafından öldürülen yeğeninin intikamını almaya istekli annesi Clotilde'nin kışkırtmalarıyla Chlodomer, kardeşleriyle Burgundlara karşı bir sefer düzenledi. Savaşta Sigismund'u esir aldıktan sonra Chlodomer, Orléans'a döndü. Daha sonrasında Sigismund'un kardeşi Godomar, müttefiki Ostrogot kralı Teoderik tarafından gönderilen birliklerin başında zaferle Burgonya'ya döndü. Orada, Frankların geride bıraktığı garnizonu katletti.

Galip gelmesine rağmen, Chlodomer 1 Mayıs 524'te Sigismund ve oğulları Gisald ve Gondebaud'a suikast düzenlettirdi. Daha sonra Burgonya'ya karşı ikinci bir sefer düzenledi. Bu seferde, aynı yılın ilkbahar veya yazında, Vézeronce Muharebesi'nde öldürüldü. Üç oğlu, dul eşi I. Clotaire ile evlenene kadar annesine emanet edildi. Clotaire, Clodoald hariç (kaçtı) Chlodomer'ın tüm çocuklarını öldürdü. Kaçan oğul Clodoald, daha çok Saint-Cloud olarak bilinir. Daha sonra hayatından vazgeçmek yerine Frank kraliyetinin sembolü olan saçından vazgeçerek Nogent'in başrahibi oldu.

İleriye dönük okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Chlodomer
Doğumu: 495 Ölümü: 524
Önce gelen
I. Clovis
Orléans Kralı
511–524
Sonra gelen
I. Clotaire