Bulgar hükümdarların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İlk Bulgar devleti 681 yılında karadenizin kuzeyinde Asparuh Han tarafından kurulmuş, ve 1018 yılında Bizans tarafından yenilgiye uğrayana kadar varolmuşdur.

Bulgar hükümdarlar 9. yüzyıla kadar Orta Asya'dan getirdikleri Han unvanını kullanmış, I. Simeon döneminden itibaren Çar unvanını almışlardır. Bir süre iki unvan birlikte kullanılmış ve sonunda sırf Çar unvanı kalmıştır.

İkinci Bulgar dDevleti 1186'da kurulmuş ve 1396'da Osmanlı hakimiyeti altına girmelerine kadar var olmuştur. 1878 yılında Bulgarlar tekrar bağımsızlıklarına kavuşmuş ve üçüncü Bulgar devletini kurmuşlardır. Üçüncü Bulgar devleti ilk başta bir kraliyet olarak kurulmuş. I. Ferdinand 1908 yılında Çar unvanını elde etmiştir ve böylece bu unvanı tekrar Bulgaristan'a geri getirmiştir. 1946 yılında ama, Bulgaristan'da bir referandum ile kraliyet kaldırılmıştır.

Bulgar hükümdarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgar hükümdarların tablosu

Unvan İsim Sülale Hükümdarlık zamanı
Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarları
Han Asparuh Dulo 681 – 701
Han Tervel Dulo 701 – ca. 721
Han Kormesiy Dulo ca. 721 – 738
Han Sever Dulo 738 – 753 ya da 754
Han Kormisoş Vokül 753 ya da 754 – 756
Han Vineh Vokül 756 – 760
Han Telets Ugayin 760 – 763
Han Sabin Vokül 763 – 766
Han Umar Vokül Ağustos – Eylül 766
Han Toktu (tahminen) Ugayin 766 – 767
Han Pagan Vokül 767 – 768
Han Telerig bilinmemekte 768 – 777
Han Kardam bilinmemekte 777 – 803
Han Krum Dulo (olabilir) 803 – 814
Han Omurtag Krum 814 – 831
Han Malamir Kurum 831 – 836 (Han Isbul ile birlikte?)
Han I. Presyan Kurum 836 – 852 (başlarda Han Isbul ile birlikte)
Han/Knez I. Boris (Mihail) Kurum 852 – 864 - Han
864 – 889 - Knez
Knez Vladimir Rasate Kurum 889 – 893
Knez/Çar I. Simeon Kurum 893 – 913 - Knez
913 – 927 - Çar
Çar I. Petro (Aziz Çar Peter) Kurum 927 – 969
Çar II. Boris Kurum 970 – 971
Komitopuli ile birlikte 971 – 977
Çar I. Roman Kurum 977 – 997
Çar Samuil Komitopuli 997 – 1014
Çar Gavril Radomir Komitopuli 1014 – 1015
Çar İvan Vladislav Komitopuli 1015 – 1018
Knez II. Presyan Komitopuli 1018
Bizans egemenliği sırasındaki ayaklanmalarda başa geçen Bulgar hükümdarlar
Çar Petro (Delyan) Komitopuli 1040 – 1041
Çar Petro (Konstantin Bodin) Komitopuli ve Sırp Vojislavljević Hanedanı 1072
İkinci Bulgar devletinin hükümdarları
Çar I. İvan Asen Asen 1186 – 1196
Çar II. Petro (Teodor) Asen 1186 – 1197
Çar Kaloyan Asen 1197 – 1207
Çar Boril Asen 1207 – 1218
Çar II. İvan Asen Asen 1218 – 1241
Çar I. Kaliman Asen 1241 – 1246
Çar II. Mihail Asen Asen 1246 – 1253
Çar II. Kaliman Asen 1256
Çar Mitso Asen Mitso / Asen 1256 – 1257
Çar Konstantin Tih Asen Tih / Asen 1257 – 1277
Çar Domuz çobanı İvaylo hiçbir kral sülalesine ait değil 1278 – 1279
Çar III. İvan Asen Mitso / Asen 1279 – 1280
Çar I. Georgi Terter Terter 1280 – 1292
Çar Smilets Smilets 1292 – 1298
Çar II. İvan Smilets 1298 – 1300
Çar Çaka Nogay Tatar kökenli Cengiz Han ile akraba / Terter 1299 – 1300
Çar Todor Svetoslav Terter 1300 – 1321
Çar II. Georgi Terter Terter 1321 – 1322
Çar III. Mihail Şişman Şişman / Asen 1323 – 1330
Çar İvan Stefan Şişman / Asen 1330 – 1331
Çar İvan Aleksandr Şişman (Stratsimir) 1331 – 1371
Çar İvan Şişman Şişman (Stratsimir) 1371 – 1393
Çar İvan Stratsimir Şişman (Stratsimir) 1356 – 1396 (Vidin'de)
Osmanlı egemenliği sırasındaki ayaklanmalarda başa geçen hükümdarlar
Çar II. Konstantin Аsen Şişman (Stratsimir) 1396 – ca. 1422 (Vidin'de)
Çar III. Şişman Şişman (Stratsimir) 1598
Knez Rostislav Stratimiroviç Şişman (Stratsimir) 1686
Kral Karpoş 1689
Üçüncü Bulgar devletinin hükümdarları
Knez I. Alexander Battenberg 1879 – 1886
Knez /
Çar
I. Ferdinand Saksonya-Koburg-Gota 1887 – 1908 - Knez
1908 – 3 1918 - Çar
Çar III. Boris Saksonya-Koburg-Gota 1918 – 1943
Çar II. Simeon/Simeon Sakskoburggotski Saksonya-Koburg-Gota 1943 – 1946