Buğu önleyici

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Buğu Önleyici (Anti-Buğu) sayfasından yönlendirildi)
Market dolaplarında oluşan buğu

Anti-buğu maddeleri ve uygulamaları olarak da bilinen Buğu önleyici maddeler yüzeylerde damlacıklar oluşturarak yoğunlaşarak sise benzeyen buğulanmayı önleyen kimyasallardır. Buğu önleyici işlemler ilk olarak Gemini Projesi sırasında NASA tarafından geliştirildi ve şu anda gözlük, gözlük, kamera lensleri ve dürbünlerde bulunan lensler ve aynalar gibi optik uygulamalarda kullanılan şeffaf cam veya plastik yüzeylerde sıklıkla kullanılmaktadır. İşlemler, yüzey gerilimini en aza indirerek çalışır ve bu da tek damlacıklar yerine saçılmayan bir su filmi oluşturur. Bu, ıslanma derecesini değiştirerek çalışır. Buğu önleyici işlemler genellikle ya bir yüzey aktif film uygulamasıyla ya da hidrofilik bir yüzey oluşturarak çalışır.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Buğu önleyici maddeler, başlangıçta Gemini Projesi sırasında NASA tarafından kask vizörlerinde kullanılmak üzere geliştirildi. Gemini 9A sırasında, Haziran 1966'da Astronot Eugene A. Cernan, NASA'nın ilk uzay giysisini test etti ve uzay yürüyüşü sırasında diğer sorunların yanı sıra kask vizörünün buğulandığını keşfetti. Cernan'ın giysisi, uçuştan sonra Spacecraft 9 yaşam destek sistemi kullanılarak test edildi ve buğu önleyici solüsyonla işlenmiş küçük bir vizör parçasında yoğuşma olmadığı keşfedildi. Daha sonraki Gemini uçuşlarının tümü, uzay yürüyüşü gerçekleşmeden önce uygulama için buğu önleyici çözümü içeriyordu.

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Buğu önleyici maddeler genellikle püskürtme çözeltiler, kremler ve jeller ve ıslak mendiller olarak bulunurken, daha dirençli kaplamalar genellikle karmaşık üretim süreçleri sırasında uygulanır. Anti-buğu bileşenleri plastiğin içerisine işlenip içeriden yüzeye sızması sağlanabilir.[1]

Etkin Maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki maddeler buğu önleyici maddeler olarak kullanılır:

Buğulanmayı önlemenin bir yöntemi, ince bir deterjan tabakası uygulamaktır, ancak bu yöntem eleştirilir çünkü deterjanlar suda çözünür olacak şekilde tasarlanırlar ve yüzeyde izlere neden olurlar. Dalgıçlar, yaygın olarak bilinen ve etkili bir buğu önleyici ajan olan tükürüğü kullanır.

Buğu çözücü, genellikle buğu olarak adlandırılan buhar birikintisi ile buğulanmalarını önlemek için şeffaf yüzeylere uygulanan bir maddedir. Tüplü dalgıçlar ve Sualtı Hokeyi oyuncuları genellikle maskelerine tükürür ve ardından görüşü bozabilecek sis oluşumunu önlemek için yüzeyi hızlı bir şekilde suyla yıkar. Sea Drops gibi genellikle daha etkili olan çeşitli ürünler ticari olarak mevcuttur. Yeni maske lenslerinin üzerinde üretim sürecinden kalan silikon bulunmaktadır, bu nedenle lenslerin diş macunu ile temizlenmesi tavsiye edilir. Maskeyi yıkayın ve ardından buğu çözücü solüsyon uygulayın.

  • Fog – Atmospheric phenomenon
  • Fogging (photography), for fogging artifacts in photography
  1. ^