Brahms'ı Sever misiniz? (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brahms'ı Sever misiniz?
Goodbye Again
"Brahms'ı Sever misiniz?" (Goodbye Again) filminin sinema afişi
YönetmenAnatole Litvak
YapımcıAnatole Litvak
SenaristSamuel A. Taylor
Françoise Sagan (roman)
OyuncularIngrid Bergman
Yves Montand
Anthony Perkins
MüzikGeorges Auric
Johannes Brahms
Görüntü yönetmeniArmand Thirard
KurguBert Bates
StüdyoArgus Film
Mercury Productions
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
TürüDram, aşk
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)iMayıs 1961, Cannes Film Festivali
1961, Türkiye
Süre120 dakika
ÜlkeFransa Fransa
Amerika Birleşik Devletleri ABD ortak yapımı
Dilİngilizce
Diğer adlarıBrahms'ı Sever misiniz? (Türkiye)
Aimez-vous Brahms? (Fransa)
Le piace Brahms? (İtalya)
No me digas adiós (İspanya)
Lieben Sie Brahms? (Almanya)
Time on Her Hands (ABD, geçici ad)

Brahms'ı Sever misiniz?, 1961 Fransa - ABD ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Goodbye Again olan film sıklıkla Aimez-vous Brahms? olan Fransızca adıyla (aynı zamanda uyarlandığı romanın da adıdır) da anılmaktadır. Film tekrar elveda anlamına gelen İngilizce adını ise filmde gece kulübündeki siyahi kadın şarkıcı Diahann Carroll'ın seslendirdiği caz parçasından almıştır.

Eserlerinde genelde varlıklı ve havalı kentsoyluların güçlü romantik ilişkilerine yer vermiş olan ve bu nedenle son zamanlarında "light kadın romanlarının yazarı" olarak anılan[1] Fransız kadın yazar Françoise Sagan'ın 1959 yılında kaleme aldığı Aimez-vous Brahms? adlı çok satan romanından senaryosunu Samuel A. Taylor'ın uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni ve yapımcısı Anatole Litvak'tır. Başlıca rollerinde Ingrid Bergman, Yves Montand ve Anthony Perkins'in oynadıkları filmin müziğini Georges Auric yapmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere filmin tema müzikleri ağırlıklı olarak Johannes Brahms'ın 1. ve 3. Senfonilerinden alınmıştır. Bergman'ın şık giysi tasarımları Christian Dior'a aittir.[2]

Françoise Sagan'ın romanı Fransa'da çıktığı yıl Türkiye'de de "Türkiye Yayınevi" tarafından Alp Laçin ve Cem Şakir'in Türkçesiyle yayımlandı. Roman 1973'te " İnkılap ve Aka" 1995'te de "Milliyet Yayınları" tarafından yeniden basıldı. Film de romanı gibi neredeyse eşzamanlı olarak Türkiye'ye getirtilmiş, ilk kez 1961-1962 sezonunda İstanbul Beyoğlu'nda Emek Sineması nda gösterime girmişti.[3]

Klasik olgun kadın-genç erkek ilişkisini ele alan ve döneminin en başat eserlerinden biri olan filmde (ve romanda), kendisini sık sık ihmal eden uzatmalı sevgilisi Roger'yle (Yves Montand) Paris'te yaşayan orta yaşlı, başarılı iç dekoratör Paula (Ingrid Bergman)'nın teselliyi Amerikalı bir müşterisinin genç oğlu Philip (Anthony Perkins)'te bulması anlatılmaktadır. Paula kendisine kompliman yapan bu nazik gençle bir aşk yaşarken, aklı başına gelen Roger önce çapkınlıklarına son vereceğine söz verip sonra da Paula'ya evlenme teklif ederek onu tekrar kazanma çabasına girecektir.

Mayıs 1961'de ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali'nin büyük ödülü Altın Palmiye'ye aday gösterilmişti. Aynı festivalde Anthony Perkins "en iyi aktör" ödülünü almıştı.[4]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin uyarlandığı romanın isminden ve filmin Fransızca isminden (Aimez-vous Brahms?) anlaşılacağı üzere filmde sıklıkla 19. yüzyıl Alman bestecisi Johannes Brahms'ın eserleri duyulur. Adeta bir Leitmotiv gibi işlev gören bu parçalardan en önemlileri şunlardır:

  • "Do Minör 1. Senfoni (Op. 68) 4. bölüm"
  • "Fa Majör 3. Senfoni (Op. 90) 3. bölüm"

Bunlardan başka filmin tekrar elveda anlamına gelen İngilizce adını (Goodbye Again) aldığı bir tema şarkısı da vardır. Bu şarkı:

  • "Say No More, It's Goodbye" dır.

Amerikalı siyahi aktris ve şarkıcı Diahann Carroll'ın bir gece kulübünde söylediği bu caz parçasının sözleri "Goodbye Again" sözcüğüyle biter. Şarkıyı Georges Auric & Dory Langdon bestelemiş, Ferrante & Teicher Diahann Carroll'a piyanoda eşlik etmişlerdir.

Filmin LP "soundtrack albümü" filmle aynı yıl, 1961'de United Artist tarafından çıkartılmıştı. (ASIN: B00125O206)[5]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ingrid Bergman ve Anthony Perkins Brahms'ı Sever misiniz? (Goodbye Again) filminin bir sahnesinde. Siyah beyaz olan filmden alınmış bu kare, lobi kartında suni olarak renklendirilmiştir.
Oyuncu Rolü
Ingrid Bergman Paula Tessier
Yves Montand Roger Demarest
Anthony Perkins Philip Van der Besh
Jessie Royce Landis Mrs. Van der Besh
Pierre Dux Maître Fleury
Jocelyn Lane İlk Maisie (Roger tüm kız arkadaşlarını bu adla çağırır)
Jean Clarke İkinci Maisie
Michèle Mercier Üçüncü Maisie
Uta Taeger Gaby
André Randall M. Steiner
Peter Bull Müşteri
Alison Leggatt Alice
David Horne Avukat
Lee Patrick Madame Fleury
Colin Mann Avukatın Yardımcısı
Yul Brynner Gece kulübü sahnesindeki figüran (jenerikte yazılmamış)
Jean-Pierre Cassel Dansçı (jenerikte yazılmamış)
Sacha Distel (jenerikte yazılmamış)
Henri Attal Konserdeki adam (jenerikte yazılmamış)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sagan'dan bu kez "Elveda Hüzün"". gazetevatan.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2009. 
  2. ^ "Aimez-Vous Brahms?/ Overview" (İngilizce). allmovie.com. 15 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2009. 
  3. ^ Dorsay, Atilla (1993). Benim Beyoğlum. Varlık Yayınları. ss. sayfa 52. 
  4. ^ "Goodbye Again (1961)/awards" (İngilizce). IMDb. 19 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2009. 
  5. ^ "GOODBYE AGAIN (ORIGINAL SOUNDTRACK LP, 1961)" (İngilizce). amazon.com. Erişim tarihi: 10 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]