Kanlı Pazar (film, 2002)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bloody Sunday (İrlanda TV filmi) sayfasından yönlendirildi)
Kanlı Pazar
Bloody Sunday
Filmin afişi
YönetmenPaul Greengrass
YapımcıMark Redhead
SenaristPaul Greengrass
OyuncularJames Nesbitt
Allan Gildea
Gerard Crossan
MüzikDominic Muldowney
Görüntü yönetmeniIvan Strasburg
KurguClare Douglas
DağıtıcıParamount Classics
Cinsi/TV filmi
Çıkış tarih(ler)i16 Ocak 2002 (Sundance)
25 Ocak 2003
Süre105 dakika
Ülkeİrlanda
Dilİngilizce

Kanlı Pazar (Özgün adı: Bloody Sunday) Paul Greengrass'ın yönettiği 2002 yapımı Büyük Britanya filmi. Film, 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde 26 göstericinin İngiliz askerleri tarafından vurulması, 13'ünün ölmesi ile sonuçlanan Kanlı Pazar'ı anlatıyor. Granada Televizyonu tarafından bir TV filmi olarak yaptırılmış olmasına karşın 20 Ocak'ta TV'de gösterilmesinden birkaç gün önce 16 Ocak'ta Sundance Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve 25 Ocak'ta Londra sinemalarında gösterime girdi. Kanlı Pazar'ın Derry'de geçmesine karşın, filmin çekimleri Kuzey Dublin'de Ballymun'da yapıldı.

Film Sundance Film Festivali'nde seyirci ödülünü aldıktan sonra Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı Japon animasyon filmi Spirited Away ile paylaştı.[1] Film, Fransa'dan da Hitchcock d'Or film ödülünü aldı.[2] Film, İngiliz Bağımsız Film Ödüllerinden En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerini de almayı başardı.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, yürüyüş öncesi Sivil Haklar Örgütü ve ordunun düzenledikleri basın toplantılarının paralel kurgulanmasıyla başlıyor.[4] Bir tarafta mitingi düzenleyen Kuzey İrlandalı parlamenter Dr. Ivan Cooper, ordunun yasağına karşı barış içinde yürüyeceklerini vurguluyor.[5] Diğer taraftan Binbaşı Ford, bu protestoyu Britanya ordusunun Kuzey İrlanda’daki hakimiyetini anımsatmak için bir fırsat olarak kullanıyor[5] ve komandoların kente geldiği ve yürüyüşe katılanlardan olabildiğince fazlasını tutuklamak için emir aldığına tanık oluyoruz.[4] Sivil Haklar Örgütü’nün, İngiliz hükûmetinin Kuzey İrlanda’daki Katolik azınlığa uyguladığı baskılara karşı Derry’deki en geniş katılımlı mitingi düzenlediği o pazar günü, "bloody" sıfatının gerçek anlamına bürünecektir...[4]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Milliyet gazetesi yazarlarından Alin Taşçıyan filmin asıl dikkat çeken yanının içeriği değil biçimi olduğunu belirterek şöyle yazdı: "Greengrass mekanı ve süreyi, olayı gerçek zamanda izliyormuşuz duygusunu verecek ustalıkla değerlendiriyor. Kesme ve kararmaları tam yerinde kullanarak tempoyu yükseltiyor ve bizi kaçınılmaz sonunu bildiğimiz mitinge kalkıp müdahale etme tepkisi vereceğimiz birer tanık konumuna sokuyor."[6] Sinemafanatik'in film hakkındaki değerlendirmesinde de Greengrass'ın çekimlerinin bir belgesel tadı verdiğini belirterek "El kameraları ve çoğu zaman siyah beyaza yakın olan soluk renkler kullanılarak elde edilen görüntüler ile bu amaca ulaşılmış. Yaşanan olayın sonu bilinse de, finale kadar iki taraf arasındaki gerilim, yaşanan kaos ve sadece bir kıvılcım bekleyen ortam olabildiğince gerçekçi yansıtılmış" denildi.[7] Rottentomatoes sitesi ve okurlarından da yüzde 92 ve yüzde 88'lik oy oranı almayı başarmış.[8]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ NTVMSNBC, Altın Ayı’yi iki film paylaştı (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  2. ^ BBC News 11 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., French award for Bloody Sunday İngilizce, (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  3. ^ beyazperde.com 27 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sweet Sixteen En Bağımsız! Kanlı Pazar Yakın takipte! (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  4. ^ a b c Milliyet 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bir katliamın anatomisi:Altın Ayı ödüllü "Kanlı Pazar" haftanın ve yılın en iyi filmlerinden... (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  5. ^ a b Radikal, 'Altın Ayı' sahibi Greengrass filmi (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  6. ^ beyoglusinemasi.com 26 Haziran 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BLOODY SUNDAY (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  7. ^ sinemafanatik.com 4 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kanlı Pazar (Bloody Sunday) (10 Mayıs 2012'de erişildi)
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012.