Birleşik Krallık ulusal renkleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin madalyonu Britanya'nın ulusal renklerini kullanır
Kırmızı beyaz ve mavi dumanlarla Kırmızı Oklar

Birleşik Krallık ulusal renkleri genellikle bu sırayla kırmızı, beyaz ve mavinin kombinasyonu olarak tanımlanır. Bu renkler Birleşik Krallık bayrağındaki ile aynıdır. Bayrağın renkleri sırasıyla İngiltere (beyaz ve kırmızı) ve İskoçya (mavi ve beyaz) bayraklarından alınmıştır. buna daha sonra İrlanda için kırmızı bir saltire eklendi. Birleşik Krallığın kurucu ülkeleri normalde sırasıyla beyaz (İngiltere), mavi (İskoçya), kırmızı (Galler), yeşil (genel olarak İrlanda) ve ara sıra siyah (kültürel açıdan farklı Cornwall bölgesi için) ile tanımlanır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

19. ve 20. yüzyıl haritalarında, İngiliz İmparatorluğu toprakları genellikle kırmızı veya pembe renkteydi. Tarihsel olarak, İngiliz Silahlı Kuvvetleri, resmi ve tören üniformalarında kullanılmaya devam eden geleneksel bir renk olan kırmızı renkle savaştı. Askeri açıdan ve diğer bağlamlarda, Birleşik Krallık ile ilişkilendirilen tek ana renk, bu nedenle, ünlü İngiliz Ordusu kırmızı ceketlerinde olduğu gibi kırmızıdır .

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok uluslararası takım sporunda, Birleşik Krallığın farklı ülkeleri ayrı takımlarla temsil edilmektedir. Birleşik Krallık'ın kendi adı veya Büyük Britanya'nın adı altında tek bir takım olarak yarıştığı yerlerde (Olimpiyat Oyunlarında olduğu gibi), takım için kullanılan renkler kırmızı, beyaz ve mavidir ve mavi genellikle çok koyudur.

Motor yarışlarında Birleşik Krallık'ın ulusal rengi yeşildir; Bu, İngiliz yarış yeşili olarak bilinir ve biraz belirsiz kökeni, 1903 Gordon Bennett Kupasından kaynaklandığını iddia eder. İngiltere yarışa İrlanda'da ev sahipliği yapıyordu ve yonca yeşilini onuruna benimsedi; Renk o zamandan beri korundu ve birçok Milletler Topluluğu yarış renginde de yer aldı.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Londra Heathrow Havalimanı'na park edilmiş British Airways uçaklarındaki renkler
Londra'da kırmızı, beyaz ve mavi metro tren

Kırmızı, beyaz ve mavi aynı zamanda İngiltere'nin başkentinin hızlı geçiş sistemi olan Londra Metrosu'nun da renkleridir. 1990'lardan beri yer altı trenleri kırmızı, beyaz ve mavi renklerle boyanmıştır.[1]

Nişanlar ve dekorasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurdeleleri ulusal renklerde olan İngiliz nişan ve madalyaları arasında Kraliyet Viktorya Nişanı,[2] Kraliyet Viktoryen Madalyası, Kraliçe'nin Yiğitlik Madalyası ve 1936'dan beri tüm anma Taç Giyme ve Jübile Madalyaları bulunmaktadır.[3]

Denizde[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizde 'ulusal renkler', bir geminin menşe ülkesini göstermek için kullanılan ayırt edici bir bayrağı ifade eder. 1867'de, bir Konsey Düzenlemesi, " Kırmızı Sancak ve Beyaz Sınırlı Union Jack'in şu anda tüm İngiliz Gemileri için ulusal renkler olarak devam ettiğini" tanımladı. Beyaz bordürlü Union Jack artık yaygın olarak Pilot Jack olarak biliniyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "London Underground: Rolling Stock Information Sheets" (PDF). What do they Know?. 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  2. ^ "Royal Victorian Order". Cambridge University Heraldic and Genealogical Society. 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  3. ^ Ribbons and Medals. 1983. Osprey. s. 82. ISBN 0850455162.