İçeriğe atla

Bireysel Tarafsız Sporcular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Olimpiyat Oyunları'nda Bireysel Tarafsız Sporcular
IOC kodu   AIN
2024 Yaz Olimpiyatları'nda
Sporcular 10 sporda 32 sporcu
Madalyalar Altın
1
Gümüş
2
Bronz
0
Toplam
3
Olimpiyatlar tarihi (özet)
Yaz Olimpiyatları

Bireysel Tarafsız Sporcular, (FransızcaAthlètes Individuels Neutres - AIN) Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya (RUS) ve Belarus'un (BLR) önceki tanımlamalarını yasaklamasının ardından, 2024 itibarıyla devam eden işgalden dolayı 2024 Yaz Olimpiyatları'nda onaylı bireysel Rus ve Belaruslu sporcuları temsil etmek için kullanılan isimdir. IOC ülke kodu, Fransızca "Bireysel Tarafsız Sporcular"ın kısaltması AIN'dir.[1]

Sporcular, tarafsız Olimpiyat bayrağını ve Olimpiyat marşını kullanmaktan men edildi ve bunun yerine, her ikisi de IOC tarafından atanan dairesel bir AIN amblemi ve tek seferlik bir enstrümantal marşı tasvir eden bir bayrak kullandılar.[2] Bireysel tarafsız sporcuların oyunlara katılabilmesi için önce geçmişleri kontrol edildi ve ardından her spor dalının uluslararası federasyonu tarafından ve ardından IOC tarafından oluşturulan özel bir panel tarafından onaylandılar.[3] Bireysel sporcular olarak, sporcular açılış töreni sırasında uluslar geçidine katılmadı ve resmi madalya tablolarında bir ülke/grup olarak listelenmedi.[2]

  1. ^ "Strict eligibility conditions in place as IOC EB approves Individual Neutral Athletes (AINs) for the Olympic Games Paris 2024" (İngilizce). olympics.com. 8 Aralık 2023. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "AIN Eligibility Review Panel established by IOC EB – Paris Games-time protocol elements agreed on" (İngilizce). olympics.com. 19 Mart 2024. 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Russia still banned, but "things change", says Sebastian Coe". www.insidethegames.biz. 20 Aralık 2023. 20 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2024.