Bipolaris cactivora

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bipolaris cactivora
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Fungi
Bölüm: Ascomycota
Sınıf: Dothideomycetes
Takım: Pleosporales
Familya: Pleosporaceae
Cins: Bipolaris
Tür: B. cactivora
İkili adlandırma
Bipolaris cactivora
(Petr.) Alcorn, (1983)
Sinonimler
  • Drechslera cactivora (Petr.) M.B. Ellis, (1971)
  • Helminthosporium cactivorum Petr., (1931)

Bipolaris cactivora, kaktüs kök çürüklüğü ve pitaya meyve çürüğü'ne neden olan bir bitki patojenidir.

Konaklar ve semptomlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bipolaris cactivora, kaktüs sapı çürümesine ve pitahaya (ejderha meyvesi) çürümesine neden olan bir ascomycete'dir. "Drechslera cactivora" olarak da bilinen bu mantarın "Hylocereus undatus" (beyaz etli pitahaya) üzerinde meyve çürümesine neden olduğu bildirilmiştir. Bu özel kaktüs hem dekoratif hem de ticari olarak pitahaya meyvesi üretiminde kullanılır. Aşılamadan iki ila üç gün sonra ortaya çıkan hastalığın ilk belirtileri, kahverengi bir renge ilerleyen suyla ıslatılmış sarımsı lezyonlardır.[1][2] Lezyonların ilk ortaya çıkışından yedi ila on gün sonra, çürük genişleyerek koyu renkli spor büyüyen geniş çürüme alanları oluşturur.[3] Çürük daha sonra kurur ve bitki ölür.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Mee, Chang; Republic), Hyun Ik-Hwa Overseas Pest Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA, Suwon (Korea (1 Ocak 1998). "Bipolaris Stem Rot of Cactus Caused by Bipolaris cactivora (Petrak) Alcorn". Korean J. Plant Pathol. (Korece). ISSN 0256-8608. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  2. ^ He, PF (10 Nisan 2012). "Bipolaris cactivora causing fruit rot of dragon fruit imported from Vietnam" (PDF). plantpathologyquarantine.org. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ekim 2016. 
  3. ^ "First Report of Fruit Rot on Hylocereus undatus Caused by Bipolaris cactivora in South Florida". www.apsnet.org. 25 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016.