Biff Tannen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Biff Tannen
İlk görünümGeleceğe Dönüş (1985)
Son görünümBack to the Future: The Game (2011)
CanlandıranThomas F. Wilson
SeslendirenThomas F. Wilson (animasyon serisi; Telltale videogame, 2015-re-release)
Kid Beyond (Telltale videogame, orijinal sürüm)
Gerçek zaman1955, 1985, Alternatif 1985, 2015
Zaman yolculuğu1955 (2015'ten)
Bilgileri
CinsiyetErkek

Biff Howard Tannen Geleceğe Dönüş serisinde yer alan kurgusal bir karakter. Thomas F. Wilson, üç filmde de Biff'i canlandırdı ve animasyon dizisindeki karakteri seslendirdi. Biff, birinci ve ikinci filmlerin ana antagonistidir. Biff'in büyük büyükbabası Buford "Çılgın Köpek" Tannen, üçüncü bölümde de benzer bir rolde yer almıştır.

Karakter, başkalarını onun için işini yapması için korkutarak veya hile yaparak istediğini elde eden uzun boylu, büyük, şiddetli, saldırgan, sadist ve uğursuz bir zorba olarak tasvir edilmiştir. O ve aile üyelerinin, hakaret veya korkutma çabalarına rağmen, söylemleri aptalca ve acınası gibi gösterecek şekilde kötüye kullandıkları gösterilmiştir. En sevdiği hakaret "göt kafalı" dır.

Karakter tasviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Biff'in erken yaşamı ve doğası[değiştir | kaynağı değiştir]

Biff karakteri, Kaliforniya, Hill Valley'de doğduğu bir tarihle gelişmiştir. Irving "Kid" Tannen'in oğlu ve Griff Tannen'in büyükbabası olan Buford "Çılgın Köpek" Tannen'in büyük torunu olarak tanımlanır. Lisede okumaktan ziyade, içki içip arkadaşlarıyla takılırken, George McFly'ya ödevini yapması için zorbalık yapmayı tercih ettiği gösterilmiştir. Çoğu okul arkadaşından korktuğu için çetesi olmadan (Match, Skinhead ve 3-D) daha az cesurdur. Hill Valley Lisesi'nde Biff'in korktuğu tek kişi Bay Strickland'dır. Biff, Kasım 1955'e kadar bir süredir büyükannesi Gertrude Tannen ile 1809 Mason Caddesi'nde yaşıyordu. 1955'te Biff, Hill Valley çevresinde siyah renkli 1946 model üstü açılır araba sürerken sıkça görülür.

Biff'in ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

1955'te Biff, duygularına karşılık vermeyen Lorraine Baines'e âşıktır. Orijinal 1985'te, Geleceğe Dönüş serisinde bir eşten hiç söz edilmediği için Biff'in medeni durumu bilinmemektedir. Alternatif 1985'te, George McFly'nin öldürülmesinden sonra dul kalan Lorraine'in, çocuklarının daha iyi bir hayat yaşayabilmesi için 1973'te Biff ile evlendiği görülür.[1] Düğününden sonraki bir video klipte Biff'e “Nasıl hissettiriyor?” Sorusu sorulur ve “Üçüncü kez büyü” diye yanıt verir. Bu nedenle, orijinal zaman çizelgesinde Biff'in en az bir ve muhtemelen daha önce iki kez evlenmiş (ve belki de boşanmış) olması mantıklıdır.

Biff'in çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılına gelindiğinde, Biff'in genç torunu olan Griff, Biff'in 1985 yılına kadar en az bir çocuğu olduğunu öne sürer. Animasyon dizisi Biff'in Biff Jr. adlı bir oğlu olduğunu ortaya koyar.

Karakterin oluşturulması ve modeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterin adı, yıllar önce Tanen'in filmin yazarları Bob Gale ve Robert Zemeckis tarafından hazırlanan bir senaryoya agresif bir şekilde tepki verdiği bir olayın ardından stüdyo yöneticisi Ned Tanen'in adını almıştır. Tanen, ikisini 1978 yapımı filmi I Wanna Hold Your Hand ile antisemitik bir çalışma yapmaya çalışmakla suçladı.[2][3] Geleceğe Dönüş'ün taslakları, baş harfi "H" olan karakteri gösterir, ancak bu ayrıntı daha sonraki revizyonlarda göz ardı edilmiştir.

Filmde gösterilen Ekim 2015 tarihi yaklaşırken, medya kuruluşları karakterin eski versiyonu ile o zamanki başkan adayı Donald Trump arasındaki benzerlikleri fark edildi.[4] Bir röportajda Gale'e bu sorulduğunda, "Evet. Biz de bunu düşünüyorduk" dedi. Hem The Daily Beast hem de Rolling Stone, Back to the Future Part II'de, Biff'in kumarhanesinin çatı katının Trump Plaza Hotel ve Casino ile benzerliklerine dikkat çekmektedir;[5]

Biff, 27 katlı kumarhanesinden elde ettiği kârı, sonunda siyasi iktidarı üstlenmeden önce Cumhuriyetçi Parti'yi sarsmaya yardımcı olmak için kullanıyor. Kaliforniya'daki Hill Valley'i holiganlığın hüküm sürdüğü, muhalefetin bastırıldığı kanunsuz, distopik bir çorak araziye dönüştürmeye yardım ediyor ve burada Biff her vatandaşın ona "Amerika'nın yaşayan en büyük halk kahramanı" demeye teşvik ediyor.[6]

Karakterin karşısında oynayan Michael J. Fox ile Ekim 2020'de yapılan bir röportajda, karakterin Trump'taki modellenmesi soruldu. Fox, "İnsanlığın en kötü içgüdüsü [Trump tarafından] oynandı, ve benim için bu sadece lanet. Biff başkan! "Parkinson hastalığından muzdarip olan Fox, Trump engelli bir muhabirle alay ettiğinde nasıl hissettiğini tartışmaya devam etti, bu da Biff karakteriyle tutarlı başka bir davranıştır.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Back To The Future". Scifiscripts.com. 18 Mart 1952. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2015. 
  2. ^ Freer, Ian. "The making of Back to the Future", Empire, January 2003.
  3. ^ "Q&A with Director Robert Zemeckis & Producer Bob Gale","Back to the Future DVD –, Bonus Materials
  4. ^ Lee, Benjamin, Back to the Future writer: bad guy Biff was based on Donald Trump 6 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, October 23, 2015
  5. ^ Stuart, Tessa (21 Ekim 2015). "'Back to the Future' Writer: Biff Is Donald Trump". Rolling Stone (İngilizce). 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. 
  6. ^ Collins, Ben (21 Ekim 2015). "'Back to the Future' Writer: Biff Tannen Is Based on Donald Trump". The Daily Beast (İngilizce). 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. 
  7. ^ Freeman, Hadley, Michael J Fox: 'Every step now is a frigging math problem, so I take it slow' 24 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, Saturday, November 21, 2020

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]