Beyaz Yaka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beyaz Yaka
თეთრი საყელო "tetri saq'elo"
YazarMiheil Cavahişvili
ÇevirmenParna-Beka Çilaşvili
ÜlkeGürcistan
DilGürcüce
TürRoman
Yayım1926 (özgün)
2020 (Türkçe)
YayımcıMnatobi (özgün)
Epona (Türkçe)
Sayfa180

Beyaz Yaka (Gürcüce: თეთრი საყელო - tetri saq’elo), Gürcü yazar Miheil Cavahişvili’nin romanıdır. Eser ilk kez 1926’da Mnatobi adlı dergide yayımlandı. 1934’te başka eserleriyle birlikte kitap olaraka basıldı. 1937’de kurşuna dizilen yazarın itibarının iade edilmesinden sonra Beyaz Yaka, yazarın en önemli yapıtlarından biri sayılmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Miheil Cavahişvili romanda karmaşık felsefi meseleleri ele alır. Beyaz Yaka, romanın kahramanı Elizbar'ın ağzından anlatılır. Elizbar Tiflis’ten bakır madeni aramak üzere Kafkas Dağlarının yüksek kısımlarına yolculuğa çıkar. Ancak rehberi olmasına karşın yolunu kaybeder ve kendini dağlık bölge Hevsureti’nin bir köyünde bulur. Burası daha önce Tiflis’ten tanıdığı bir Hevsuretli olan Curha’nın köyüdür ve Elizbar, kent hayatından usanmış biri olarak uygarlığın henüz girmemiş olduğu bu bölgede kalmaya karar verir. Hatuta adlı kadınla evlenir ve çocuğu da olur. Romanın başkişisi, kent hayatı ile baştan kendisine çok iyi gelen Hevsureti bölgesinin âdet ve gelenekleri arasında zamanla bocalamaya başlar. Kente dönemeye karar verir, ama köye Sovyet yönetiminin girmesini istemeyen Curha, köyün yerini devlet görevlilerine göstereceği korkusuyla Elizbar’ın ayrılmasına izin vermez. Elizbar köyden kaçar, ama yolunu kaybeder. Ormanlarda ve vadilerde oldukça riskli bir yolculukta ölümle burun buruna gelir. Curha kendisini bulmasıyla kurtulur; karısı Hatuta ve çocuğuyla kente döner.

Roman kişileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Elizbar – Romanın başkişisi. Gerçek veya kentteki adı Elizbar olmasına rağmen Hevsureti'deki köyde kendisine Vajika adını takarlar. Kent hayatından usanmış biri olarak Hevsureti'de yaşamaya başlar. Hatuta'yla evlenir, ondan çocuğu olur.
  • Curha – Romanın önemli kişilerinden biri. Geleneksel yaşamın temsilcisi olarak anlatılır. Elizbar Hevsureti'de Curha'nın baldızı Hatuta ile evlenir.
  • Hatuta – Hevsuretili bir ailenin, Totia ile Mzekala'nın küçük kızı. Elizbar'ın ikinci karısı. Elizbar'ın ilk karısı Tsutskia romanda kent hayatını, Hatuta ise geleneksel dağlı hayatını temsil eder.
  • Tsutskia – Elizbar'ın ilk karısı. Toplumda yeni, sosyalist düzenin kadın temsilcisi sayılır. Eşitlik konusunda ısrarlıdır, ama işine gelmediği yerde eşitlikten yana olmaz. Hatuta ile Tsutskia romanda iki kontrast kadını temsil eder.
  • Totia – Curha'nın amcası.
  • Mzekala – Totia'nın karısı.
  • İamze – Curha'nın karısı ve Totia'nın kızı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]