Bern Oberlandı

Koordinatlar: 46°40′13″K 7°50′5″D / 46.67028°K 7.83472°D / 46.67028; 7.83472
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thun Kalesi ve Blüemlisalp
Bern Oberlandı bayrağı

Bern Oberlandı (AlmancaBerner Oberland; FransızcaOberland bernois), İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir.[1] Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.

Bölge esas olarak Aare'nin üst havzasıyla örtüşmektedir ve özellikle bölgenin iki büyük gölü olan Thun ve Brienz göllerini içermektedir. Bern Oberlandı'nın sayısız yan vadileri çok sayıda Alp köyünü içerir. Alpler boyunca uzanan önemli bir kuzey-güney ekseni olan Lötschberg, bölgeyi hem kantonun başkenti Bern'e hem de büyük güney komşusu Valais kantonuna bağlamaktadır.

Bern Oberlandı bayrağı, kırmızı ve siyah kanton renklerinde iki alan üzerinde altın bir alanda siyah bir kartaldan oluşmaktadır.

Bern Oberlandı'nda konuşulan İsviçre Almancası lehçeleri, Bern'de ve kantonun kuzey kısımlarında konuşulan Yüksek Alman Bern Almancası'nın aksine, En Yüksek Almancadır.

Kısa ömürlü Helvetia Cumhuriyeti'nde (1798-1803), Bern Oberlandı'nda ayrı bir kantondu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bausman, Benjamin (1875). Wayside Gleanings in Europe. Reading, PA: Daniel Miller. s. 183. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]