Beratlı İbrahim Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Beratlı İbrahim Paşa, 1787'den 1809'a kadar görevde olan Berat Paşalığı'nın ikinci ve son hükümdarıdır.

Hükümdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Berat Paşalığı 1790-1795'te İbrahim Paşa'nın yönetimi altında.

Avlonyalı İbrahim Paşa, yakın müttefik olduğu Kurt Ahmed Paşa'nın ölümünden sonra Berat paşalığının hükümdarı olmuştur. Bu bölge Orta Arnavutluk'un bir parçası olduğundan Tepedelenli Ali Paşa onu bir tehdit olarak görmüştür.

Ali Paşa ile rekabeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından İbrahim Paşa, Avlona beyi kardeşi Sefir'in komutası altında bir birlik göndermiştir. Ali bunlara karşı Teselya armatoles'ini çağırmıştır ve köyler yakıldıktan, köylüler soyulup asıldıktan ve her iki taraftan da sürüler götürüldükten sonra barış sağlanmıştır. İbrahim, kızını Ali'nin en büyük oğlu Muhtar'a ve ihtilaflı bölgeyi mehir olarak vermiştir. Sefir Bey, ileride korkunç olabilecek nitelikler sergilediği için Ali, onu bir hekime zehirletmeyi başarmış ve her zamanki gibi, hiçbir tanık kalmasın diye suçun failini asmıştır.[1] 1808'de Ali Paşa, İbrahim Paşa'yı mağlup ederek topraklarını Yanya Paşalığı'na dahil etmiştir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel halk ve tüccarlar, Beratlı İbrahim Paşa'ya, limanlarında ticaret yapma serbestisi karşılığında kişi başına yıllık otuz paralık katkı dışında ne haraç ne de başka bir vergi ödemişlerdir. Khimara kasabasının topraklarında otlak hakkı, dağlarda velanidhi toplama hakkı ve Palerimo'nun kuzey körfezinde balık tutmak tüm sakinler tarafından ortak olarak yapılmaktaydı. Kasabayı kucaklayan iki derenin kışın taştığı ve araziyi bu tahılı almaya hazırladığı kuzey sahiline bitişik ovada mısır yetiştiriliyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thomas Keightley (1830). History of the War of Independence in Greece. 1. Edinburgh: Constable.