İçeriğe atla

Beraber Yaşayalım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beraber Yaşayalım
Friendly Persuasion
Poster
YönetmenWilliam Wyler
YapımcıWilliam Wyler
SenaristMichael Wilson
OyuncularGary Cooper
Dorothy McGuire
Anthony Perkins
Richard Eyer
Robert Middleton
Phyllis Love
Mark Richman
Walter Catlett
Marjorie Main
MüzikDimitri Tiomkin
Görüntü yönetmeniEllsworth Fredericks
KurguRobert Swink
Edward A. Biery
Robert Belcher
StüdyoWilliam Wyler Productions
Allied Artists Pictures Corporation
DağıtıcıAllied Artists (USA)
Metro-Goldwyn-Mayer (foreign)
Çıkış tarih(ler)i25 Kasım 1956 (1956-11-25)
Süre137 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$3 milyon[1]
Hasılat$8 milyon (as of 1960)
3,051,784 admissions (France)[2]

Friendly Persuasion, William Wyler'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 1956 yapımı bir Amerikan İç Savaşı dram filmidir. Filmin başrollerinde Gary Cooper, Dorothy McGuire, Anthony Perkins, Richard Eyer, Robert Middleton, Phyllis Love, Mark Richman, Walter Catlett ve Marjorie Main yer almaktadır. Michael Wilson'ın senaryosu Jessamyn West'in 1945 tarihli The Friendly Persuasion adlı romanından uyarlanmıştır. Film, Amerikan İç Savaşı sırasında Indiana'nın güneyinde yaşayan Quaker bir ailenin savaşın barışçıl inançlarını nasıl sınadığını anlatıyor.

Film olumlu eleştiriler aldı, performansları övüldü, ancak Quaker görüşlerini tasvir etmedeki yanlışlıklar nedeniyle bazı eleştirilerle karşılaştı. Gişede 4 milyon dolar kazandı, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı ve En İyi Film dahil altı Akademi Ödülü adaylığı aldı. Filmin senaristi Michael Wilson, Hollywood kara listesinde olduğu için başlangıçta uncredited olarak kabul edilmiş, ancak daha sonra 1996'da itibarı iade edilmiştir.

Ronald Reagan filmi Sovyet lideri Mikhail Gorbachev'e hediye ederek çatışmalara barışçıl çözümler arayışını sembolize etti.

1862'de Jennings County, Indiana'da, Jess Birdwell bir çiftçi ve Birdwell ailesinin reisidir, Quaker dini ile müzik ve at yarışı gibi dünyevi zevklere olan sevgisi çatışmaktadır. Jess'in bir Quaker rahibi olan karısı Eliza, son derece dindardır ve şiddete başvurmayı reddetmekte kararlıdır. Jess'in kızı Mattie bir Quaker olarak kalmak istemektedir ancak süvari subayı Gard Jordan'a aşık olmuştur ve bu aşk annesinin isteklerine aykırıdır. Jess'in büyük oğlu Josh, şiddete duyduğu nefret ile ailesini korumak için ev muhafızlarına katılıp işgalcilerle savaşması gerektiğine dair inancı arasında kalmıştır. Ailenin en küçük üyesi, annesinin evcil hayvanı kaz ile sürekli savaş halinde olan “Küçük” Jess'tir. Bir kaçak köle olan Enoch, çiftliklerinde işçidir; çocukları hâlâ Güney'de köledir.

Hikâye, Birdwell'lerin komşusu Sam Jordan ve yakındaki Metodist Kilisesi'nin diğer üyeleriyle tezat oluşturacak şekilde, İlk Gün (Pazar) toplantılarına giden Quaker'ların inançlarını korumaya çalışmalarının hikâyesi olarak başlar. Toplantı, yaklaşan Konfedere birlikleri tarafından evleri yağmalanacak ve aileleri terörize edilecekken Quaker erkeklerinin nasıl ayakta durabileceklerini soran bir Birlik subayı tarafından kesildiğinde ruh hali değişir. Josh Birdwell, savaşmaktan korkup korkmadığı sorusuyla karşılaştığında, durumun böyle olabileceği yanıtını verir. Dürüstlüğü, kendisi gibi inanmayan insanları kınayan bir Quaker ihtiyarı olan Purdy'nin öfkesine neden olur.

Bu arada Quaker'lar, bir panayırdaki eğlencelerin ve Jess'in Eliza'nın karşı çıkmasına rağmen satın aldığı yeni bir org'un cazibesine rağmen yollarına devam etmeye çalışırlar. Jess bir iş gezisinde dul Hudspeth'ten yeni bir at alır ve haftalık at yarışında Sam'i yener. Bir gün Jess tarlasını ekip biçerken ufukta binaların yanmasından kaynaklanan bir duman bulutu fark eder. Josh gelir ve komşu topluluğun küle ve cesetlere dönüştüğünü söyler. Josh savaşması gerektiğine inanmaktadır, bu inanç aileyi yok etmekle tehdit etmektedir. Eliza ona dinlerine sırtını dönmekle kendisine de sırtını dönmüş olduğunu söyler ama Jess her şeyi farklı görmektedir. Josh, akıncıların ilerleyişini durdurmak için kendini savaşın ön cephesinde bulur ve silahını ancak yanındaki adam yaralandığında ateşler. Bu arada Jess savaşmak konusunda isteksizdir, sadece bir tüfek alır ve aile atı dörtnala çiftliğe binicisiz döndüğünde savaşa doğru at sürer.

Konfederasyonlar çiftliğe vardıklarında, sadece Eliza ve küçük çocuklar oradayken, Eliza onları verandada karşılayıp istedikleri tüm yiyecekleri ve hayvanları almalarını ve onları mutfaklarında beslemelerini isteyince aile ve çiftlik kurtulur. Jess, Sam Jordan'ı ölmek üzereyken bulduğunda bir “Reb” tarafından pusuya düşürülür. Possumculuk oynar ve Konfederasyon askeri yaklaştığında onunla mücadele eder ve silahını elinden alır, ancak sonunda onu serbest bırakır ve yaralanmasına izin vermez. Daha sonra Josh'u yaralı halde bulur ve eve getirir.

  1. ^ Ballio, Tino (1987). United Artists: the company that changed the film industry, page 164. The University of Wisconsin Press, Madison, Wisconsin. 0-299-11440-6. Retrieved April 21, 2011.
  2. ^ Box office for Anthony Perkins in France at Box Office Story

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]