Benî Mustaliḳ

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Benî Mustaliḳ (Arapçaبنو المصطلق) bir Arap kabilesidir. Kabile, Azdi Kahtani'nin soyundan gelen Banu Khuza'a'nın bir alt boyudur. Kızıldeniz kıyısında Cidde ile Rebiğ arasındaki Kadid topraklarında yer alırlar.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Benî Mustaliḳ, Mekke Kureyş ile müttefik, Leone Caetani'ye göre MS 626 ( H.5 ) yılının Şaban ayında Müslümanların saldırısına maruz kalmıştır. Müslüman kuvvetleri, Benî Mustaliḳ ile Müreysî adı verilen bir su yerinde çarpışmışlar ve onları güçlü bir şekilde mağlup ederek Benî Mustali şefi el-Hâris ve diğerlerini esir almışlardır.

Müslümanların esir aldığı esirler arasında Hâris'in kızı Cüveyriye de vardı. Başlangıçta Muhammed'in arkadaşı Sabit ibn Kays ibn Şemmas'ın ganimetleri arasına düştü. Bundan rahatsız olan Cüveyriya, Muhammed'den bir kefaret belgesi istedi. Muhammed onunla evlenmeyi teklif etti ve sonuç olarak onu Sabit'in esaretinden kurtardı ve sonuç olarak ele geçirdiği kabilenin durumunu iyileştirmiştir.[1]

Sefer aynı zamanda Muhacirun ile Ensar arasında, Ömer'in Bedevi bir hizmetkarının eve doğru yürürken, şefi İbn Ubeyy'in hoşnutsuzluğu yaymaya çalıştığı söylenen Hazreç'in bir müttefikini ittiği bir çatışmayı da içermektedir. Muhammed yürüyüşe hemen devam ederek herhangi bir çatışmanın önüne geçmiştir. Daha sonra Muhammed'in karısı Aişe'nin zina yaptığı söylendi; bu suçlama, Muhammed'in Aişe'nin masumiyetini doğrulayan bir vahiy aldığını duyurmasıyla sonuçlandırılmıştır.[2]

Benî Mustaliḳ Gazvesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Benî Mustaliḳ Gazvesi,[3][4] 627 yılının Aralık ayında, İslami Takvime göre H. 6'nın 8. (Şaban) ayında gerçekleşmiştir.[3][5][6][7] 200 aile esir alınmış, 200 deve ve 5000 koyun ve keçinin yanı sıra çok sayıda ev eşyası da ganimet olarak alınmıştır. Ev eşyaları açık artırmayla en yüksek teklifi verenlere satılmıştır.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alfred Guillaume, The Life of Muhammad: A Translation of Ibn Ishaq's Sirat Rasul Allah, p. 490-493.
  2. ^ William Muir, The Life of Mahomet, vol. 3, chapter 16
  3. ^ a b Mubārakfūrī, Ṣafī al-Raḥmān (31 Ocak 2002). "The Sealed Nectar: Biography of the Noble Prophet". Darussalam. 30 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  4. ^ "الرئيسية | موقع نصرة محمد رسول الله". www.rasoulallah.net. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  5. ^ "Atlas of the Qurʼân: Places, Nations, Landmarks : an Authentic Collection of the Qurʼânic Information with Maps, Tables and Pictures". Darussalam. 31 Ocak 2003 – Google Books vasıtasıyla. 
  6. ^ "List of Battles of Muhammad". 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2011. 
  7. ^ "witness-pioneer.org". www.witness-pioneer.org. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  8. ^ Muir, Sir William (31 Ocak 1861). "The Life of Mahomet and History of Islam to the Era of the Hegira: With Introductory Chapters on the Original Sources for the Biography of Mahomet and on the Pre-Islamite History of Arabia". Smith, Elder & Company – Google Books vasıtasıyla.