Bandar Lampung

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bandar Lampung
Şehir
Bandar Lampung şehri
Bandar Lampung bayrağı
Bayrak
Bandar Lampung arması
Arma
Endonezya üzerinde Bandar Lampung
Bandar Lampung
Bandar Lampung
Bandar Lampung'un Endonezya'daki konumu
Ülke Endonezya
İlLampung
İdare
 • Belediye başkanıDrs. H. Herman HN., M.M.
Yüzölçümü
 • Toplam118.50 km²
Nüfus
 (2014)[1]
 • Toplam923,970
Zaman dilimiUTC+07.00 (WIB)

Bandar Lampung (Kutakça: Bandarlampung), Endonezya'nın Lampung ilinin merkezi olan şehirdir. 1983 yılına kadar kentin iki ana bölümünün adları olan Tanjungkarang-Telukbetung olarak bilinmekteydi.[2] Yüzölçümü 812.7 km² olan şehrin nüfusu 923.970'tir. Şehre Radin Inten II Havalimanı hizmet vermektedir.

Şehir, komşusu Güney Lampung Naipliği ile birlikte transmigrasi politikasının en çok uygulandığı yerlerden biri olduğu için Medan, Palembang ve Batam'dan sonra Sumatra'daki en büyük dördüncü şehir haline gelmiştir. Şehrin kapladığı alan yaklaşık 197.22 kilometre karedir. 2020 yılında gerçekleşen nüfus sayımına göre 1,166,066'lık bir nüfusa sahiptir.[3]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken Tarihi

Banten naibi William Craft'ın Genel Vali Cornelis Speelman'e gönderdiği bir rapor Pangeran Aria Dipati Ningrat tarafından 17 Haziran 1682'de yapılan bir açıklamaya dayanarak, "Denizin kıyısındaki Lampung-Telokbetong, üç binden fazla kişiyi yöneten bir Dipati Temenggung Nata Negara'nın yönetim merkezidir" demektedir. Bu tarih daha sonra şehir yönetimi tarafından resmi kuruluş tarihi olarak kabul edilecektir.[4]

Hollanda Doğu Hint Adaları Dönemi

Lampung'un Hollanda kolonizasyonu dönemindeki arması.

Kent, Hollanda Sömürge Yönetimi tarafından 1912 yılında, günümüzde Teluk Betung ve çevresini kapsayan Onderafdeling Telokbetong bölgesinin bir parseli olarak kabul edilmiştir. Onderafdeling'in başkenti Tanjung Karang iken Telukbetung Karesidenan Lampung'un başkentliğini yapmıştır.[4]

Japon İşgali Dönemi

Japon sömürge yönetimi döneminde Bandar Lampung bir şehir (市, shi) statüsündeydi. Bu dönemde kent Japon valiler (市長, shicho) ve Endonezyalı vali yardımcıları (副市長, fuku-shicho) tarafından yönetilmiştir.[4]

Bağımsızlık Sonrası

Tanjung Karang ve Telukbetung bölgeleri Endonezya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında Güney Lampung Naipliği'ne bağlanmıştır. 1948 yılında çıkan bir yasa ise bu iki şehri naiplikten ayırıp bağımsız şehir statüsüne yükseltmiştir.[4]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bandar Lampung tropikal yağmur ormanı iklimine (Köppen: Af) sahiptir. Sürekli yağışlı bir şehir olmasına rağmen Kasım ayından Nisan ayına kadar bu yağışın yoğunluğu artmaktadır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin komşusu Güney Lampung'da Radin Inten II Havalimanı (TKG) Bandar Lampung'a hizmet vermektedir. Şehirde angkot adı verilen küçük ve ucuz minibüsler de yaygındır. Tanjung Karang İstasyonu ise şehirdeki ana tren istasyonudur.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Bandar Lampung 94.3%'lük bir okuma yazma oranına sahipti.[5] Şehirde Bandar Lampung Üniversitesi (yerliler tarafından Unila olarak bilinir), Lampung Üniversitesi (UBL: Universitas Bandar Lampung), Lampung Muhammadiyah Üniversitesi (UML: Universitas Muhammadiyah Lampung) ve özel Malahayati Üniversitesi bulunmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bandar Lampung'un Lampungca yazılışı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Population Census 2010 Province LAMPUNG". Badan Pusat Statistik Indonesia. 2010. 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  2. ^ "Peraturan Pemerintah Nomor 24 Tahun 1983". Endonezya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı. 1983. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  3. ^ Badan Pusat Statistik Kota Bandar Lampung.
  4. ^ a b c d "PORTAL Berita Resmi Pemerintahan Kota Bandar Lampung". bandarlampungkota.go.id. 21 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  5. ^ "Angka Melek Huruf Penduduk berumur 15 tahun ke atas menurut Kabupaten/Kota 2005-2009" (PDF). Badan Pusat Statistik Provinsi Lampung, Indonesia. 2010. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]