Ban Kulin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ban Kulin
Bosnalı Banı
2. Bosnalı Banı
Hüküm süresi1180–1204
Önce gelenBan Borić
Sonra gelenBan Stjepan
Doğum5 Mayıs 1163
Ölüm1204
Eş(ler)iBanica Vojslava
Çocuk(lar)ıBan Stjepan
HanedanKulinići
BabasıBan Borić
DiniBosna Kilisesi

Ban Kulin (Boşnakça: Ban Kulin, Бан Кулин) (5 Mayıs 1163 - 1204), Kulinić Hânedânı'na mensup olan Ban Kulin, M.S. 1180 – 1204 yılları "ban"lık görevini yerine getirmiştir. 1204 yılında 41 yaşında ölmüştür. Bu dönemde Bosna, hem Bizans İmparatorluğunun vasal devleti olarak hem de Macaristan İmparatorluğunun vasalı olmuştur. Ban Kulin, Bosna’nın en ünlü ve önemli tarihi hükümdarlarından biri olmuştur.

Kulin Ban'ın Erken Boşnak Tarihinin gelişimi üzerine büyük etkisi vardır. Bu Dönemde Dubrovnik ve Bosna Banlığı arasında barışçıl ilişkileri teşvik ve ticarî ilişkilerin gelişmesi amacıyla bir anlaşma imzalanmıştır. Ban Kulin beratı, 1189 yılında Bosna Banlığı ile Ragusa Cumhuriyeti (Dubrovnik) arasında, Ragusaların ticari haklarına yönelik yapılan ticarî bir anlaşma olarak Orta Çağ Bosna’sında önemli bir yer tutmaktadır. Bu belge, Balkanlarda en eski yazılı devlet dokümanlarından biridir. Bu berata göre, Bosnalı Ban Kulin, Prens Krvaše ve Dubrovnik’te yaşan tüm insanlara kendi ülkesinde hareket ve ticaret özgürlüğü vadetmektedir. Berat iki dilde yazılmıştır. Bunlar; Latince ile Boşnakça dilinin Ştokavian diyalektiğinin eski formudur. Belgenin kâtibi Radoje olarak adlandırılır ve alfabesi erken Bosna Kiril alfabesidir. Bu belge, Boşnak millî gururu ve tarihî mirası açısından büyük öneme sahiptir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Malcolm, Noel (1 Ekim 1996). Bosnia: A Short History. Londra: New York University Press. s. 364. ISBN 978-0814755617. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen:
Ban Borić
Ban Kulin
1180–1204
Sonra gelen:
Stjepan Kulinić