Baltaköylü Arşın Teyze

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Baltaköylü Arşın Teyze (Ayşın Teyze veya Arşın Bacı veya Aysın Bacı), Aydın yöresinin milli mücadele kahramanıdır.

Aydın'da ilk kuvayi milliye müfrezesini kuran ve Kurtuluş Savaşı başladığında kendisine bağlı olanlarla düzenli orduya katılan ve böylelikle Aydın'ın kurtarılışında büyük katkısı olan Yörük Ali Efe'nin milli mücadeleye katılmasında öncülük etmiştir.[1][2]

Yunanlılar'ın Aydın'ı işgalini takip eden günlerde, tarlasına giderken Yörük Ali Efe ile karşılaşıp ona şu sözlerle bağırması ile ünlüdür:

Aydın’ın işgali sonrası Aydınlılar, Ermez Köy ve Baltaköy civarına göç etti. Aydın’ın güneyindeki Telsiz Tepe yamaçlarında silah sesleri duyulması üzerine Bunlardan Baltaköylü Arşın Teyze Baltaköylü kadınları toplayıp etkili bir konuşma yaparak savaş alanına efeler için yiyecek-içecek taşımaya ikna etti. Köylü kadınların bu gayretini ve cesaretini gören 57. Alay Tümen Kumandanı Miralay Şefik, onlara silah vermek istese de kadınların lideri olan Arşın Teyze "Elimizde baltamız var, pamuk çapamız var. Yeter ki efelerimizin yanına gidebilmemize izin verin” diyerek silahları almayı reddetti. Çatışma alanına giden kadınların pek çoğu şehit olmuştur.[3]

Baltaköy önündeki Menderes köprüsünde savaşan asker ve efelere su ve yiyecek taşımış ve onlarla birlikte savaşmıştır. Daha sonra Baltaköy askeri deponun olduğu yerdeki arazisi için kamulaştırma bedelini almayarak devlete bağışlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ARSLAN, Nevzat (4 Mart 2013). "Aydın'ın Ünlü Kadınları - Nevzat ARSLAN". Aydın 24 Haber. 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2023. 
  2. ^ "Milli Mücadelede Efe Kadınlarımız resim sunumu - Son Dakika İzmir Ödemiş Haberleri". 10 Mart 2022. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2023. 
  3. ^ "Milli Mücadele'de Aydın'ın Kadın Efeleri". 28 Aralık 2017. 18 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2023.