Baltaköy, Efeler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Baltaköy
Harita
Ülke Türkiye
İlAydın
İlçeEfeler
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Baltaköy, Aydın ilinin Efeler ilçesine bağlı bir mahalledir.

Güneybatıda Azak Tepesi, güneyde Baltaköy Tepesi güneydoğuda ise Karabelen Tepesi ile çevrilidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle, 1928'den beri aynı adı taşımaktadır.[1] Asaf Gökbel ve Hikmet Şölen’in (1936) Aydın İli Tarihi kitabında köyün adının Baltaköy (Baltalı) aşireti ile bağlantılı olduğu belirtilir.

Aydın Efeler İlçesi Yer Adlarının Değerlendirilmesi (2016) başlıklı bir tez için yapılan görüşmelerde kaynak kişiler köy insanının büyük oranda Alaşehir’den gelen Farsak ve Narıncalı yörükleri olduklarını ve köyün isminin savaşlarda balta ile savaşan, köyde kabri bulunan "Baltalı Dede" adlı kişiden geldiğini ifade etmiştir.[2] Baltalı Dede'nin yaşadığı devir hakkında bilgi yoktur. Elindeki tek silahı olan baltasını kullanarak düşmana karşı talebeleriyle savaşırken şehit düştüğü yerden tatlı su çıktığı, köyün suyun çıktığı yerde kurulduğu rivayet edilir.[3]

I. Dünya Savaşı'ndan Anadolu'da başlayan Yunan işgali sırasında 28-30 Haziran 1919 tarihinde gerçekşeien Aydın Muharebeleri, köyün çok yakınındaki Köprübaşı'nda yaşanmıştır. Köyün kadınları muharebede çarpışan efeler için evlerinde yiyecek namına ne varsa Baltaköylü Arşın Teyze öncülüğünde savaş alanına taşıyarak Türk askerlerinin moralini yükseltmiş ve bu uğurda hayatlarını kaybetmiştir.[4][5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nişanyan, Sevan. "Index-Anatolicus: Türkiye yerleşim birimleri envanteri". nisanyanmap.com. 3 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2022. 
  2. ^ Kara, Aysun (2016). "Aydın Efeler ilçesi yer adlarının değerlendirilmesi". Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Baltalı Dede". ehlisunnetbuyukleri.com. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  4. ^ "Milli Mücadele'de Aydın'ın Kadın Efeleri". 28 Aralık 2017. 18 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  5. ^ Ganız, Hakkı Gürkan (2009). "Milli Mücadele başlarında Aydın Sancağı (1919-1920)". Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]