BL 6 inç Mk XIII-XVIII donanma topu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BL 6 inç top
Çeşidi Donanma topu
Uyruğu Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Hizmet 1914-1958
Kullanıldığı savaşlar I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Mk XIII, XVII, XVIII : EOC
Mk XIV, XV, XVI : Vickers
Çeşitleri Mk XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII
Özellikler
Namlu uzunluğu 300 inç (7,620 m) çap (50 kalibre)
Bomba 100 pound (45,36 kg)
Kalibre 6 inç (152,4 mm)
Atış hızı Mk XIII : 2.770 fit/saniye (840 m/s)
Mk XIV & XV : 2.900 fit/saniye (880 m/s)
Mk XVI : 3.000 fit/saniye (910 m/s)
Mk XVII : 2.905 fit/saniye (885 m/s)
Mk XVIII : 2.874 fit/saniye (876 m/s)

BL 6 inç Mk XIII – XVIII donanma topları, I. Dünya Savaşı döneminde Büyük Britanya tarafından üretilen donanma topu modelleridir. I. Dünya Savaşı başlarken İngiliz tersanelerinde yabancı donanmalar için inşa edilen gemilere el koyan İngiltere, standart olmayan bir dizi İngiliz yapımı 6 inç 50 kalibrelik donanma topunu hizmetine aldı. Bu topların teknik özellikleri ve performansları standart Kraliyet Donanması 6 inçlik silahlardan farklıydı, ancak İngiliz hizmetinde standart 100 librelik mermiler ateşlediler.

6 inç Mark XIII[değiştir | kaynağı değiştir]

Bardia Bombardımanı sırasında HMS Ladybird'de, 31 Aralık 1940

I. Dünya Savaşı başladığında Armstrong-Whitworth, Osmanlı Devleti için Sultan I. Osman savaş gemisini tamamlıyordu; geminin inşaatı başlangıçta Brezilya için Rio de Janeiro adıyla başlamıştı. Geminin ikincil bataryası 20 adet Armstrong-Whitworth 6 inç 50 kalibrelik toplardan oluşuyordu; bunlar, İngiliz hizmetindeki 6 inç Mk XI topuna benzerdi ve aynı cephaneyi kullanıyordu. Geminin İngiltere'nin düşmanları tarafından kullanılmasını önlemek için el konuldu ve daha sonra Kraliyet Donanması'nda HMS Agincourt adıyla göreve başladı. I. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması'nda görev yaptı. 6 inçlik topları BL 6 inç Mk XIII olarak adlandırıldı.

Savaşın sonunda gereksiz olan Agincourt 1921'de hizmet dışı bırakıldı. 6 inçlik silahları çıkarıldı ve kıyı savunması için kullanıldı. 1939'da Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma İngiliz silahlı botları <i id="mwIw">Aphis</i> ve <i id="mwJQ">Ladybird'ün</i> her birinin iki adet 6 inçlik Mk VII silahı 2 adet MK XIII topuyla değiştirildi.

6 inç Mark XVI[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Dünya Savaşı'nın başında İngiliz Hükûmeti, Vickers'ın Osmanlı Hükûmeti için henüz yeni tamamladığı savaş gemisi Reşadiye'ye el koydu. Gemi Kraliyet Donanması ile HMS Erin adıyla hizmete girdi. HMS Erin'in silahları İngiliz hizmetindeki diğer toplarla benzer kalibrede iken, bazı özellikleri biraz farklıydı. Erin, Vickers tarafından üretilen 16 adet 6 inç 50 kalibre top taşıyordu; topların mermi namlu çıkış hızı 910 m/s ile mevcut Kraliyet Donanması 6 inç toplarından daha iyiydi.[1] Bu silahlar İngiliz hizmetinde 6 inç BL Mark XVI olarak adlandırıldı. Bazıları II. Dünya Savaşı'nda kıyı savunması için yeniden konuşlandırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tony DiGiulian, British 6"/50 (15.2 cm) BL Mark XVI 9 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]