Bülent Üstün

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bülent Üstün
Doğum1974
İstanbul
VatandaşlıkTürkiye
Meslekkarikatürist
EtkiledikleriKötü Kedi Şerafettin

Bülent Üstün (1974, İstanbul), Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Bülent Üstün, 1974 yılında İstanbul'da doğdu. Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu'nu bitiren Üstün, daha sonra Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'nin orta bölümünden mezun oldu. Ardından, aynı semtteki Plevne Lisesi'ne devam etti. İlk karikatürü on iki yaşında yayınlandı. Amatör işleri bir süre Çarşaf Mizah Dergisi'nde yayınlandıktan sonra 1989 yılında, yeni kurulan Hıbır dergisinde profesyonel olarak çalışmaya başladı. Kısa süre Ertuğrul Akbay'ın Gırgır'ında çalıştıktan sonra artık HBR Maymun olan Hıbır'a geri döndü. Birkaç yıl sonra L-Manyak dergisinde Kötü Kedi Şerafettini çizmeye başladı. L-Manyak'tan ayrılan ekiple birlikte Lombak dergisine geçti. Aynı zamanda, aynı grubun Kemik ve Penguen dergilerinde de çalıştı. 2006'da Lombak'tan ayrılarak bir grup arkadaşıyla birlikte Fermuar Dergisini çıkarttı. Fermuar 2008'de kapandıktan sonra Uykusuz Dergisinde çizmeye başladı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bülent Üstün, HBR Maymun'da çizdiği bant tip Tonguç ve karikatür köşesi Kabız Kuğu ile adını duyurduysa da asıl L-Manyak çizgi roman dergisinde çizdiği Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle büyük bir popülerlik kazandı. Çocukluğunun geçtiği mahalle ortamı ile yaşadığı Cihangir semtindeki entelektüel yaşantıyı birleştirdiği öyküleriyle ve enerjik çizgi tarzıyla döneminin pek çok genç karikatürist ve çizgiromancısını etkiledi. Kötü Kedi Şerafettin dışında L-Manyak Kerizleri, Homo Sapiens Öyküleri, Kuduz Doktor Hektor gibi çizgi romanlar ve tiplemeler de çizdi. Memo Tembelçizer için L-Manyak Şehitleri,[1] Bahadır Boysal için Taze Kaşar ve Kenan Yarar için Hilal[2] çizgi romanlarının bazı bölümlerinin senaryolarını yazdı. Penguen dergisinde kendisi gibi karikatürist olan ağabeyi Cengiz Üstün'le birlikte Üstün Brothers isimli karikatür köşesini çizdi. Uykusuz'da Gittin Gideli Bebek isimli köşeyi halen çizmektedir. Uzunca bir süredir Kötü Kedi Şerafettin'in uzun metrajlı animasyon filmi için çalışmıktadır.[3] Uzun süredir üzerinde çalıştığı Kötü Kedi Şerafettin filmi 5 Şubat 2016 da vizyona girmiştir.

Ayrıca 2016 !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nde gösterilen belgesel film Kedi'de yer almıştır.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kabız Kuğu (1996 - 4M Yayıncılık)
  • Kötü Kedi Şerafettin (1997 - Komik Şeyler Yayıncılık)
  • Kötü Kedi Şerafettin -2 (1999 - Komik Şeyler Yayıncılık)
  • Kötü Kedi Şerafettin -3 (2002 - Komik Şeyler Yayıncılık)
  • Kötü Kedi Şerafettin -4 (2003 - Komik Şeyler Yayıncılık)
  • Kötü Kedi Şerafettin -5 (2011 - Mürekkep Yayıncılık)
  • Gittin Gideli Bebek-(2014 - Mürekkep Yayıncılık)

Sinema filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kötü Kedi Şerafettin, yönetmenliğini Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal'ın üstlendiği Türk yapımı sinema filmidir. 5 Şubat 2016 tarihinde vizyona girmiştir.[4]

Çalıştığı Mizah Dergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ L-Manyak cilt-1, sayı 8
  2. ^ L-Manyak cilt-7, sayı 42
  3. ^ "NTVMSNBC sitesindeki röportajı". 15 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2013. 
  4. ^ "Kötü Kedi Şerafettin uluslararası arenada". NTV.com.tr. 17 Haziran 2015. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2015.