Aziz Patrik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Patrik
DoğumBüyük Britanya
Ölümİrlanda
KutsayanlarKatolik Kilisesi
Doğu Ortodoks Kilisesi
Anglikan Komünyonu
Lutheranizm[1]
Yortu17 Mart (Aziz Patrik Günü)

Aziz Patrik (LatincePatricius; İrlandacaPádraig; İrlandaca telaffuz: [ˈpˠaːd̪ˠɾˠəɟ]; GalcePadrig), beşinci yüzyılda yaşamış Roma-İngiliz kökenli Hristiyan misyoner ve piskopostu[2]. "İrlanda Havarisi" olarak bilinen, İrlanda'nın birincil koruyucu azizidir. Diğer koruyucu azizler Brigid ve Columba'dır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Patrik'in doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak belli değildir, ancak beşinci yüzyılda İrlanda'da bir misyoner olarak görev yaptığı konusunda geniş bir fikir birliği vardır. Patrik hakkındaki en son biyografide[3] yer aldığı gibi, dördüncü yüzyılın sonlarına ait kendisini anlatan bir tarih yoktur.[4]

Erken Orta Çağ geleneğinde Armagh ve İrlanda'nın büyük yerleşim yerlerinde, Patrik'i ilk piskopos olarak görüyor ve Kelt çok tanrıcılığı biçimini uygulayan bir toplumu Hristiyanlığa döndüren birisi olarak kabul ediliyor[2].

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Dini konularda Katolik Kilisesi'nin mevcut yasalarından önce yaşamış olan Patrick, resmi olarak azizleştirilmedi.[5] Yine de, Katolik Kilisesi'nde ve İrlanda'nın "Aydınlatıcı" olarak gördüğü Doğu Ortodoks Kilisesi'nde bir Aziz olarak saygı görüyor. Ayrıca Anglikan Komünyonu ve Lutheran Kiliseleri tarafından da bir Aziz olarak kabul edilir[6]. 17 Mart gününde Patrik, İrlanda'da Aziz Patrik Günü'nde her yıl anılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Saints by Cause". 10 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2006. 
  2. ^ a b Hıristiyanlık Tarihi. Robert G. Clouse. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 221. ISBN 975 8318 86 1. 
  3. ^ Saint Patrick Retold: The Legend and History of Ireland's Patron Saint. Princeton University Press. 2019. ISBN 9780691190013. 
  4. ^ Flechner 2019, s. 34–35
  5. ^ Flechner 2019, s. 1
  6. ^ Meekins, Jeannie. Saint Patrick (İngilizce). Learning Island. s. 14. 
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]