Aziz (Tarot kartı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rider-Waite tarot destesindeki Aziz (V)

Hierophant (V), okült Tarot destelerindeki Major Arcana'nın beşinci kartıdır. Oyun kağıdı destelerinde Papa olarak bilinen tarihi karttan türetilmiştir. Kehanet için de kullanılır.

Açıklama ve sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok modern destede Aziz, sağ eli kutsama veya kutsama için kaldırılmış, iki parmağı gökyüzünü ve iki parmağı aşağıyı gösterecek şekilde temsil edilir, böylece Cennet ile Cehennem arasında bir köprü oluşturur. Hierophant, tanrı ile insanlık arasındaki köprünün kurucusu olduğu için gerçek bir "papa"dır. Sol elinde üçlü bir haç tutmuştur. Aziz, Motherpeace Tarotu gibi Tarot'a feminist bir bakış açısı getiren destelerde bile tipik olarak erkektir, Aziz aynı zamanda "Bilgelik Öğretmeni" olarak da biliniyordu.

İkonografik tasvirlerin çoğunda Aziz, farklı yorumlara göre yasa ve özgürlüğü veya itaat ve itaatsizliği simgeleyen iki sütun arasında bir tahtta otururken görülür. Üçlü bir taç takmaktadır ve Cennetin anahtarları ayaklarının altındadır.

Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

AE Waite'in 1910 tarihli Pictorial Key to the Tarot adlı kitabına göre, Hierophant kartı birkaç kehanet çağrışımı taşır:[1]

5. BAŞRAHİP. --Evlilik, ittifak, esaret, kulluk; başka bir anlatımla, merhamet ve iyilik; esin; Querent'in başvurduğu adam.

Ters: Toplum, iyi anlayış, uyum, nezaket, zayıflık.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The pictorial key to the tarot (PDF). Mineola, NY: Dover Publications. 2005. ISBN 0-486-44255-1. OCLC 57549699. [ölü/kırık bağlantı]


Arkana Majör
0
Mecnun
I
Büyücü
II
Azize
III
İmparatoriçe
IV
İmparator
V
Aziz
VI
Aşıklar
VII
Araba
VIII
Adalet
IX
Ermiş
X
Kader Çarkı
XI
Güç
XII
Asılan Adam
XIII
Ölüm
XIV
Denge
XV
Şeytan
XVI
Yıkılan Kule
XVII
Yıldız
XVIII
Ay
XIX
Güneş
XX
Mahkeme
XXI
Dünya
TarotArkana Minör