Ermiş (Tarot kartı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pamela Colman Smith tarafından resmedilen Rider-Waite tarot destesinden Hermit (IX)

Ermiş (IX), geleneksel tarot destelerinin çoğunda dokuzuncu koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartın Rider-Waite versiyonu, bir dağ zirvesinde duran, bir elinde bir asa ve diğerinde altı köşeli yıldız bulunan yanan bir fener taşıyan yaşlı bir adamı göstermektedir. Arka planda bir dağ silsilesi vardır.

Eden Gray'e göre feneri, bilmeyenlere rehberlik etmek için kullanılan Gerçeğin Lambasıdır. Patriğinin asası, aydınlanmayı ararken dar yollarda gezinmesine yardımcı olur ve pelerini bir sağduyu biçimidir.[1]

Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

AE Waite'in 1910 tarihli Pictorial Key to the Tarot adlı kitabına göre, Ermiş kartı birkaç kehanet çağrışımı taşır:[2]

9. ERMİŞ. Sağduyu, ihtiyat; ayrıca ve özellikle vatana ihanet, ikiyüzlülük, haydutluk, yolsuzluk. Ters: Gizleme, kılık değiştirme, politika korkusu, mantıksız ihtiyat.

Kartın genellikle iyileşme yönlerini, özellikle de zamanla meydana gelenleri çağrıştırdığı düşünülür. Bu bağlamda, The Hermit bazen Büyücü'nün olgun ve daha bilge versiyonu olarak kabul edilir. Bu nedenle, her iki kart da Başak burcunu temsil eder. Ermiş "iç gözlem yapmak ve güç toplamak için olaylardan ve ilişkilerden geri çekilme"dir. İç sesi aramak veya içeriden vizyon çağırmaktır. Anlayış ve tavsiye ihtiyacı veya bilerek rehberlik sunacak bilge bir kişidir. Kişisel deneyim ve düşünceli ölçülülük kartıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gray, Eden. Complete Guide to the Tarot. 1970. Crown Publishers, New York.[ISBN eksik][sayfa belirt]
  2. ^ The Pictorial Key to the Tarot. New York: Samuel Weiser. 1979. s. 284. ISBN 0-87728-218-8.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)


Arkana Majör
0
Mecnun
I
Büyücü
II
Azize
III
İmparatoriçe
IV
İmparator
V
Aziz
VI
Aşıklar
VII
Araba
VIII
Adalet
IX
Ermiş
X
Kader Çarkı
XI
Güç
XII
Asılan Adam
XIII
Ölüm
XIV
Denge
XV
Şeytan
XVI
Yıkılan Kule
XVII
Yıldız
XVIII
Ay
XIX
Güneş
XX
Mahkeme
XXI
Dünya
TarotArkana Minör