Azerbaycan devlet rezervleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Azerbaycan devlet rezervleri; fauna, flora ve ekosistemlerini koruyan Azerbaycan devlet rezervlerini ifade eder.

Devlet rezervleri, çevrenin korunmasına ve bilimsel araştırmalara yönelik devlet kurumlarının statüsünü taşır. Özellikle tipik ve nadir doğal komplekslerin korunması ve doğal süreçlerin ve olayların incelenmesi için tasarlanmıştır. Devlet tabiat rezervlerine ait toprakların, sınırları içinde bulunan hayvan ve bitkilerin sınai amaçlarla kullanılması kanunla yasaklanmıştır. [1] Bu sektördeki faaliyetler Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Toplamda, Azerbaycan'ın % 2,5'inden fazlası devlet rezervi olarak hükûmet tarafından koruma altındadır.

Devlet rezervleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'da fauna, flora ve ekosistemlerini korumak ve korumak için 15 adet devlet tabiat parkı bulunmaktadır. Liste, şu şekildedir:

Hazar Denizi yakınlarındaki orman.

Besitçay Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Besitçay Devlet Rezervi, Oryantal Çınar ağacını korumak için 1.07 km² alan üzerine kurulmuştur. Rezerv, Küçük Kafkasya'nın güneydoğu kesiminin Besit-Çay çevresindeki alanını kapsamaktadır.

Çınar ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çınar ağaçları, Besitçay Eyalet Rezerv alanının % 93,5'ini oluşturmaktadır. Ortalama olarak çınar ağaçları 170 yıl yaşar. Ancak 1200-1500 yaşlarında, 50 metre yüksekliğinde ve 4 metre çapında çınar ağaçlarına rastlamak mümkündür.

Besitçay Devlet Rezervi, Dağlık Karabağ güçlerinin kontrolü altındadır ve günümüzde faaliyet göstermemektedir.

Eldar Çamı Devlet Tabiatı Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eldar Çam Devlet Rezervi, 16 Aralık 2004 tarihli Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kararnamesiyle samuh idari bölgesinin 16.86 km²'lik bir alanı üzerine kurulmuştur. Rezerv, esas olarak Eldar Çamı'nın endemik ve endemik türlerinin korunması ve korunması için tasarlanmıştır.

1967'de rezerv (3.92 km² alanı ile) Göy-Göl Devlet Rezerv şubesine dönüştürüldü.

Gara-Yaz Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gara-Yaz Devlet Rezervi, 1978 yılında Kur çevresindeki kıyı ormanlık alanlarının korunması ve restorasyonu için 48.55 km²'lik bir alana kurulmuştur. Esas olarak, Kur'un orta deresindeki toprakları işgal ederek, nadir ve tehlike altındaki tugai ekolojik sistemlerini korur. Kıyı ormanları, beyaz kavak, meşe, kızılağaç ve beyaz akasya gibi ağaç türlerini içerir. Keskin pençeli hayvanlar arasında en yaygın şekilde kuşlar arasında yaban domuzu ve geyikler bulunur; sülün, pamukçuk, güvercin vb.

2 Haziran 2003'te Gara-Yaz Devlet Rezervi'nin alanı, 48.03 km² ile 96.58 km²'ye kadar genişletilmiştir.

Kızılağaç Devlet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızılağaç Devlet Rezervi, Hazar Denizi kıyısının 884 km² güney-batısında; 1929'da göçmen, bataklık ve yabani kuşların kışlanması ve yuvalanması için koşullar yaratmak amacıyla kurulmuştur.

Rezerv, "Uluslararası öneme sahip bataklık alanlarda kuşların ikamet yerleri" olarak UNESCO Ramseur kongresi listesine dâhil edildi. Azerbaycan'ın Kırmızı Kitabı'na dâhil edilen kuş türlerinin çoğu rezerv ve bitişik bölgelerde bulunur. Rezerv, 248 kuş türünü kapsıyor. Yaban domuzu, kurt, yaban kedisi, porsuk, samur, tilki vb. memeliler bu rezervi oluşturur. Rezervin su havzalarında 54 balık türü bulunmaktadır.

Kobustan Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kobustan, dünyadaki en sıra dışı yerlerden biridir.

Kobustan Devlet Rezervi, bölgedeki eski oymalar, çamur volkanları ve gaz taşlarını korumak amacıyla bölgenin Azerbaycan'ın ulusal tarihi olarak simgesi ilan edildiği 1966 yılında kurulmuştur.

Gobustan Devlet Rezervi, arkeolojik anıtlar açısından zengindir. Rezerv, ilkel insanları, hayvanları, savaş parçalarını, ritüel dansları, boğa güreşlerini, silahlı kürekli tekneleri, ellerinde mızraklı savaşçıları, deve karavanlarını tasvir eden 600.000'den fazla kaya resmine sahiptir. Güneş ve yıldız resimleri, ortalama 5.000-20.000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.

Çamur volkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kobustan'daki çamur volkanı.

Gezegen, tahmini 700 çamur volkanından 300'ünün Gobustan, Azerbaycan ve Hazar Denizi'nde bulunduğu tahmin edilmektedir. [2] Yerli halkın ve yabancı çamur turistlerinin yanı sıra pek çok jeolog, Firuz Krateri, Gobustan, Salyan gibi yerlere yürüyüş yapar ve sonunda tıbbi nitelikleri olduğu düşünülen çamurla kaplanır. [3] 2001 yılında Bakü'den 15 kilometre uzaklıktaki bir çamur volkanı, aniden 15 metre yükseklikte alevler püskürtmeye başlayınca dünya manşetlerine çıktı.[4]

Gaval Dash[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaval Dash, sadece Azerbaycan, Kobustan'da bulunabilen doğal bir müzik taşıdır.[1] Taş kitaplar arasında 3 destekten oluşturulmuş büyük yassı bir taş vardır. Nesneye küçük bir taşla dokunulması yeterlidir, dokunulduğunda melodik sesler gelir. Taşa Gaval Dash denir, sesi bir tef ile karşılaştırılabilir. Gaval Dash, Azerbaycan bölgesinde bulunabilen eşsiz iklim, petrol ve gaz nedeniyle oluşmuştur.

Günümüzde Kobustan, popüler bir devlet rezervidir ve Azerbaycan'ın paha biçilmez bir hazinesidir.

Ilısu Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ilısu Devlet Koruma Alanı, 1978 yılında 93 km² alan üzerine kurulmuştur. Büyük Kafkasya'nın güney yamaçlarındaki doğal kompleksleri korumayı, nadir bulunan ve nesli tükenmekte olan flora ve faunayı korumayı, ormanları restore etmeyi ve toprak ve sel erozyonunu önlemeyi amaçlamaktadır. Rezerv, yaklaşık 60 endemik tür içeren 500 bitki türünü kapsamaktadır. Karaca, dağ manda, yaban domuzu, sincap, güderi gibi hayvanlara rastlanabilir.

Ilısu Devlet Rezervi'nin toprakları Mart 2003'te 173.816 km²'ye kadar genişletildi.

İsmailli Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsmailli Devlet Rezervi, büyük Kafkasya'nın Güney yamacının Kuzey kısmını işgal eden doğal komplekslerin korunması için 1981 yılında 57.78 km²'lik bir alana kurulmuştur.

Rezervin alanı 109.6 km² genişletildi ve Haziran 2003'te 167 km²'ye getirildi.

Ormanlar esas olarak kayın, gürgen ve meşe, az sayıda huş ağacı, sakız, ıhlamur ağacı vb. ağaç türlerinden oluşur. Bunların arasında kestane yapraklı meşe ve tersiyer dönemine ait yabanılı meşe de Azerbaycan'ın Kırmızı Kitabı'na dâhil edilmiştir. Rezerv, yaklaşık 170 hayvan türünü oluşturmaktadır. Bu rezervde 13 takımdan 104 kuş türü bulunmaktadır. Boz ayı, yaban kedisi, vaşak, Kafkas sevgili, karaca, güderi, Kafkas keçisi vb. gibi memeliler rezervde bulunur.

Pirgulu Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pirgulu Devlet Rezervi; dağ ormanlarını, çeşitli otları, verimli toprakları korumak, orman alanlarını genişletmek, astroklima üzerinde olumsuz bir etkiye sahip hava kirliliğini önlemek için 1968 yılında 15.21 km²'lik bir alana kurulmuştur. Rezervin florası 60'tan fazla tür içerir. Boz ayı, kurt, orman kedisi, vaşak, gelincik, yaban domuzu, karaca gibi memelilere rastlanabilir.

Pirgulu Eyalet Rezervi'nin alanı 27.53 km² genişlemiş ve 2003 yılında 42.74 km²'ye ulaşmıştır.

Shahbuz Devlet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehbuz Devlet rezervi, 16 Haziran 2003 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın kararnamesiyle Nahçıvan (Azerbaycan özerk Cumhuriyeti) Şehbuz İdari Bölgesi'nin 31.39 km²'lik bir alanı üzerinde kurulmuştur. Batabat gölü alanı çoğunlukla otlaklarla çevrilidir. Şifalı bitkiler, meşe ağaçları vb. bölgenin florasına hâkimdir. En yaygın hayvanlar: keklik, geniş kuyruklu bülbül, memeliler arasında-boz ayı, porsuk, vaşak vb.

Nadir ve nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerini korumak amacıyla Haziran 2003'te kurulmuştur.

Şirvan Devlet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirvan Devlet Rezervi, 1969 yılında bendovan Devlet av rezervinin bir kısmının 177.45 km²'lik bir alanı üzerinde, su kuşlarının sayısını korumak ve arttırmak amacıyla kurulmuştur. Rezervin alanı 1982 yılında 258 km²'ye genişletildi. Su rezervleri alanın 35.000 m²'sini oluşturmaktadır.

Rezervler, zengin ornitolojik fauna ile karakterizedir. Nadir ve değerli kuşlar, bataklık alanlarda yuva yapar. Rezervin en büyük kısmı 2003 yılında Şirvan Milli Parkı'na devredildi ve rezervin alanı şu anda 62.32 km²'dir.

Şirvan Devlet Rezervi 62.32 km²'den oluşmaktadır.

Türyançay Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türyançay Eyalet Rezervi, Bozdağ'daki kurak orman komplekslerinin korunması ve restorasyonu ve dağlık yamaçlarda erozyon süreçlerinin önlenmesi amacıyla 1958'de 126.3 km² alan üzerine kurulmuştur. 

Rezerv alanı Ocak 2003'te 225 km²'ye genişletildi. Rezervde üç tür ardıç (aromalı, kırmızı ve polikarplı), Gürcü meşesi, geviş, nar vb. bulunmaktadır. Ayrıca 24 tür memeli, 112 kuş, 20 sürüngen ve 3 Amfibi vardır.

Gara-Gel Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gara-Gel Devlet Rezervi, 1987 yılında, buzul kökenli gölün ender ekolojik sisteminin ve su havzasını çevreleyen doğal komplekslerin korunması ve korunması için 2.4 km² alan üzerine kurulmuştur. Göl, çoğunlukla yağmur ve kaynak sularından beslenmektedir. Rezervin florası 278 ırk, 68 ırk ve 100'den fazla türe ait bitkileri içermektedir. Alabalık, 1967'de göle getirildi.

Gara-Gel Devlet Rezervi, Ermeni güçleri tarafından işgal edilmiştir ve günümüzde faaliyet göstermemektedir.

Zakatala Eyalet Koruma Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zakatala Eyalet Koruma Alanı, Kafkasya'nın Güney yamaçlarının orta kesiminde; Azerbaycan'da, Zakatala ve Balakan ilçelerinin 252 km²'lik bir alanına kurulmuştur.

Rezervin toprakları birkaç kez değiştirildi ve kademeli olarak 238 km²'ye ulaştı. Rezerv, Büyük Kafkasya'nın güney yamaçlarındaki Alt Alp bitkilerini ve Alp ve gece bölgelerinin doğal komplekslerini korumayı amaçlamaktadır. Rezerv, ormangülü, kiraz-defne, böğürtlen, akçaağaç, eğrelti otu vb.Gibi eski bitkilerle ünlüdür. Ayrıca bu rezervde Kafkas dağ mandası, tilki, orman kedisi, vaşak, sincap, gelincik vb. içeren zengin bir faunaya sahiptir.

2005-2006'da Zakatala Eyalet Rezervi'nin rezerv alanını genişletme önerileri vardı. Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 2007'de Zakatala Eyalet Rezervini genişletmeyi onayladıklarını açıkladı.

Genişletmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan, ülkenin ekolojisini iyileştirmek için sert önlemler aldı, doğayı korumak ve korumak için 10'dan fazla yeni rezerv oluşturdu. Aşağıda genişletilmiş alana sahip rezervlerin listesi bulunmaktadır:

  • Ilısu Devlet Rezervi'nin alanı, 2003 yılında 93 km² ile 173.816 km²'ye kadar genişletildi.
  • İsmailli Devlet Rezervi'nin alanı 109.6 km² genişletildi ve 2003 yılında 167 km²'ye getirildi.
  • Gara-Yaz Devlet Rezervinin alanı 2003 yılında 48.03 km² ile 96.58 km²'ye kadar genişletildi.
  • Pirgulu Devlet Rezervi'nin alanı, 27.53 km² genişlemiş ve 2003 yılında 42.74 km²'ye ulaşmıştır.

Zagatala Eyalet Rezervi'nin 2007'de genişletileceği doğrulanmıştı ve o zamana kadar 2007'de genişletilecek tek rezerv idi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "State Nature Reserves & National Parks". inazerbaijan.co.uk. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]