Ayman Mohyeldin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayman Mohyeldin
Doğum1 Mayıs 1979 (44 yaşında)
Kahire, Mısır
MilliyetMısırlı, Amerikalı
EğitimAmerican University
MeslekGazeteci

Ayman Mohyeldin (Arapça: أيمن محيى الدين‎, IPA: [ˈæjmæn ˈmoħji dˈdiːn]; d. 1 Mayıs 1979), Mısırlı-Amerikalı gazeteci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filistinli bir anne ve Mısırlı bir babanın oğlu olarak doğdu. Önceden CNN ve NBCde çalıştı. Gazeteciliğe, uzun yıllar yaşadığı ve vatandaşı olduğu ABD'de başladı. Bir mangal partisinde tanıştığı gazetecinin “Gel bizde çalış, tarafsızlığını göster” davetiyle NBC televizyonuna asistan muhabir olarak girdi. 11 Eylül saldırıları, o tarihte henüz 22 yaşında olan Mohyeldin’in kariyerini değiştirdi. Ayman yakaladığı fırsatı, 2007'de PRWeek dergisine verdiği röportajda şöyle anlatıyor: “Arapça bilen ve Orta Doğuyu tanıyan çok az insan vardı. Asistan konumunda bir gazeteciye verilmesi mümkün olmayan sorumluluklar aldım.”

Amerikalı işgalinin başladığı 2003'ten 2005’e kadar CNN için Irak'ta çalıştı; Filistin, Mısır ve Ürdündeki gelişmeleri takip etti. Saddam Hüseyinin ABD ordusu tarafından yakalanışını takip eden az sayıda isimden biriydi. Libyadaki nükleer tesislere giren ilk gazeteci oldu. 2006’da İngilizce yayın yapan Katar merkezli haber televizyonu El Cezirede çalışmaya başladı. Ortadoğu odaklı haberlerine devam eden Mohyeldin, Mayıs 2008 ve Mayıs 2010 arasında Gazze Şeridinde yaşayan ve haber yapan tek yabancı muhabirdi.

Mohyeldin, 20 Eylül 2011'de El Cezire'den ayrılarak tekrar NBC'ye katıldı.

Washingtondaki Amerikan Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gören, yüksek lisansını uluslararası politika alanında yapan ve The News Media Paradigm in the War on Terrorism başlıklı bir tez yazan Ayman Mohyeldin, annesinin hâlâ “ne zaman avukat olacaksın?” diye sorduğunu söylüyor.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]