Ayhan Songar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayhan Songar
Doğum1926
Gönen, Balıkesir
Ölüm2 Temmuz 1997 (71 yaşında)
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
Ölüm sebebiProstat kanseri
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Dinİslam
Kariyeri
DalıPsikiyatri
Çalıştığı kurumlarCerrahpaşa Tıp Fakültesi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti
T.C. Adalet Bakanlığı
Adli Tıp Kurumu

Ayhan Songar (1926, Gönen, Balıkesir – 2 Temmuz 1997, Samatya, Fatih, İstanbul), Türk psikiyatri doktoru.

İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1950 yılında mezun olmuştur. Bitirdiği fakülteye aynı yıl asistan olarak girmiş, 1956'da doçentliğe ve 1961'de profesörlüğe yükselmiştir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nın kurucusu olup, otuz dört yıl kürsünün başkanlığını yapmıştır. Çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alan Ayhan Songar, aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Genel başkanlığını da yapmıştır.[1] Görevleri arasında New York Bilimler Akademisi üyeliği de bulunan Songar, Aydınlar Ocağı, Türkiye Millî Kültür Vakfı ve Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucuları arasında da yer almış; Aydınlar Ocağı ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Genel Başkanlıklarında da bulunmuştur. Şiir ve musiki konularında da birçok makalesi bulunan Ayhan Songar'ın yirmi altı neşredilmiş eseri vardır. Ayhan Songar'ın "Die Menschen und die Psychologie" adlı uzun bir bildirisi Almanya'daki psikiyatr dergilerinde birçok kez ana kaynak olarak gösterilmiştir. Ayrıca uzun yıllar T.C. Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Müşadehane Şubesi Müdürlüğü yapmıştır. Millî Gazete ve Türkiye gazetesinde yazılar yazmıştır.

2 Temmuz 1997'de tedavi gördüğü İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'de 71 yaşında öldü. Cenazesi ikindi namazına müteakip Fatih Camii'nden kaldırılarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda aile kabristanlığına gömüldü. Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Psikiyatri bölümünde ismi verilmiş bir amfi bulunmaktadır.

Kişisel yaşamında, espritüel kimliği, şakaları, sanata ve özellikle Türk Sanat Müziğine olan ilgisiyle tanınan Songar'ın, çok geniş bir fotoğraf makinesi koleksiyonu da bulunmaktaydı.

Kendisi de kadın doğum uzmanı olan eşinden (Reyhan Songar) Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ecvet Tezcan ile evli olan bir kızı (Neslihan Tezcan) ve iki torunu (Esma, Tarık Tezcan) vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "T.C. Üsküdar Üniversitesi". Ayhan SONGAR 1926-1997 Biyografi. T.C. Üsküdar Üniversitesi Web. 28 Kasım 2023. 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]