İçeriğe atla

Atila Algon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atila Algon
Doğum14 Mart 1942 (82 yaşında)
Gölcük, Kocaeli, Türkiye
Milliyet Türkiye
Vatandaşlık Türkiye
MeslekDenizci, Yazar
Çocuk(lar)Burak Algon,
Burcu Algon Giorgianni

Atilla Algon (1942, Gölcük), Türk milli yelkenci, denizci, yazar.

1942 yılında Gölcük’te denizci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Tatvan’da, lise ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Annesinin babası, bahriye subayı Yedibela Remzi (Remzi Güleryüz); babasının babası bahriye subayı Çerkez Tahir (Tahir Algon); babası ise Van Gölü üzerinde tersane kurup, deniz taşımacılığını başlatan ünlü gemi inşa mühendisi Fethi Algon’dur.[1]

Denizciliğe ve yelkenciliğe Van Gölü’nde babasının piratında flokçuluk yaparak başladı. İstanbul'a dönüşte Kalamış Yelken Kulübü'nde şarpi, pirat ve finn sınıfı teknelerde yarıştı, milli sporcu olarak Türkiye adına uluslararası yarışmalarda yarıştı. Sonra İstanbul Yelken Kulübü'ne transfer olarak dragon sınıfı tekneler ve IRC klasmanındaki çeşitli yatlarla yarışlara katıldı.[2]

1979 yılında Algomar Yat firmasını kurarak hobisini işi haline getirdi. Günümüze dek 7-19 metre boyları arasında 104 adet fiberglas yelkenli yat üretti. Arzu Özerdem ile optimist sınıfından itibaren birçok başarıları olan (ikisi de Balkan şampiyonu) milli sporcu Burak Algon ve Burcu Algon Giorgianni'nin babasıdır.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sayın, Esra; Serhan, Sevin. "Van Gölü 1945-2020, Yolcu Taşımacılığının Öyküsü". TRT Haber. Erişim tarihi: 10 Haziran 2024. 
  2. ^ Algon, Atilla. Van Gölü'nün Gemileri, Tatvan'dan Bodrum'a Yelken Peşinde Bir Yaşam (Şubat 2011 bas.). İstanbul: Naviga. s. 3. ISBN 9786058885325.