İçeriğe atla

IRC (yelken)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

International Rating Certificate (Uluslararası Derecelendirme Sertifikası) (IRC), yarış amacıyla yelkenli teknelerin ve yatların handikaplarını belirleyen bir sistemdir. Birleşik Krallık'taki Royal Ocean Racing Club (RORC) tarafından özel Derecelendirme Ofisi aracılığıyla ve Fransa'daki Union Nationale pour la Course au Large (UNCL) tarafından yönetilmektedir.

IRC kural seti belirtimleri yayınlanmamamaktadır yani IRC derecelendirmesini hesaplayabilen kurumlar, RORC Derecelendirme Ofisi ve Paris'teki UNCL-Centre de Calcul'dür (Kuralın ortak sahipleridirler). Bu durum, yarış teknesi tasarımcıların "kurala uygun ama uç seviyede pahalı" tasarımlara yönelme girişimlerini engellemektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal adı Channel Handicap olan IRC sistemi 1983 yılında, o zamanlar baskın olan IOR (Uluslararası Açık Deniz Kuralı) yarışlarına katılımda ciddi bir düşüşün yaşandığı bir dönemde geliştirilmiştir. Kuralı ortaklaşa geliştiren İngiliz RORC ve Fransız UNCL, bunu “ortalama kulüp yelkencisini” yarışlara dâhil etmenin bir yolu olarak gördüler.

IRC değerlendirme seti, daha düşük yelken alanlarına sahip ağır gezi teknelerini desteklemek ve daha aşırı pahalı yarış yatı tasarımlarını caydırmak için tasarlanmıştır. Hem IOR hem de IMS'nin aksine, minimum sayıda ölçüm kullanmak ve tekne sahiplerinin kendi teknelerini ölçmelerini sağlayarak uygulamayı basit ve ekonomik hale getirmek üzere tasarlanmıştır.