Arjantin Merkez Bankası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Logosu

Arjantin Cumhuriyeti Merkez Bankası (İspanyolca: Banco Central de la República Argentina, BCRA) Arjantin'in merkez bankası olup otokratik bir kurumdur. Organik Tüzüğün 3. Maddesi bu Kurumun amaçlarını sıralamaktadır: "Banka, yetkileri ölçüsünde ve ulusal hükümet tarafından belirlenen politikalar çerçevesinde, parasal istikrarı, finansal istikrarı, istihdamı ve sosyal eşitlik içinde ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlar."

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), 1935 yılındaki para ve bankacılık reformunun bir sonucu olarak özel-kamu karma bir kurum olarak kurulmuştur. BCRA, görevleri arasında, münhasır ihraççı niteliğiyle banknot ve madeni para basmak, borç verme ve para miktarını düzenlemek, uluslararası rezervleri biriktirmek, bankacılık sistemini kontrol etmek ve hükûmetin mali ajanı olmak yer alıyordu. Böylece para otoritesi "son çare mercii" olarak hareket etme ve ekonomik dalgalanmaları hafifletmek için konjonktür karşıtı politikalar benimseme yetkilerine sahip olmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of the Central Bank of Argentina". BCRA. 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023.