Arhavi Merkez Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arhavi Merkez Camii, 1883 yılında Artvin'in Arhavi ilçesinde inşa edilmiş bir camidir.[1]

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Caminin yapımında kesme ve yontma taşlar kullanılarak yığma tekniği uygulanmıştır. Minare ise ana gövdeye bitişik kesme taşlarla yapılmıştır. Çatıda kiremit kullanılmış olup kırma çatı tarzı tercih edilmiştir.

Detaylar ve süslemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cami içerisindeki ahşap kapı, mahfildeki ana sütunlar ve minber gibi detaylar özgün yapılarıyla dikkat çeker. Ahşap koruma yöntemlerinin doğru uygulanmaması motiflerin belirginliğini azaltmıştır. Süpürgelik bölümündeki işlemeler ve minberdeki oyma teknikleri, yapıya görsel zenginlik katmaktadır. Mahfilde bulunan ana sütunlar döneminde Romanya'dan getirilmiş olup İbreli ağaçlardan yapılmıştır. Büyük sütunların alt ve başlık kısımları özgün özellikler taşırken, küçük sütunlar sonradan eklenmiş ve gotik başlıklarla süslenmiştir. Ceviz ağacından yapılan minberde göbekli bitkisel motifler ve kıvrımlı palmetli kancalar bulunmaktadır. Oyma teknikleri ve kumlama detayları, minberi estetiksel açıdan farklı kılan özelliklerdendir. Minare, cami ana gövdesine bitişik kesme taşlarla yapılmıştır. Mihrab ise süslemesiz kesme taştan oluşmaktadır. Caminin korkuluklarında belirgin "S" kıvrımları bulunmaktadır. Caminin kuzeyine sonradan eklenen sundurma ve mahfildeki ek sütunlar, yapıya sonradan yapılan eklemeler olarak görülmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arhavi Merkez Camii". Arhavi Müftülüğü. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 
  2. ^ Evren Osman Çakıroğlu, Birgül Çakıroğlu, Taner Taşdemir (2023). "Artvin'de bulunan tarihi camilere ait minber ve kapıların ahşap süsleme programı açısından değerlendirilmesi". ofd.artvin.edu.tr. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023.