Araç kaplama

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Araç kaplama, bir otomobilin orijinal renginin farklı bir renkte bir araç kaplama folyosuyla ve bazen de aynı renkte parlak, mat veya şeffaf bir koruyucu tabaka ile tamamen veya kısmen kaplanmasıdır. Bu işlem otomotiv satış sonrası uygulamadır. Araç kaplama yerine kullanılan diğer terimler; araç giydirme, renk değişim kaplaması, araç grafikleri ve boya koruma filmidir.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Araç kaplama ve renk değişimi kaplamaları, dijital baskı ve reklamcılık uygulamalarının gelişmesi ile popüler hale gelmiştir. 1993 yılında Almanya'da vinil üreticisi Kay Premium Markalama Filmlerinden (KPMF) normal araçları taksiye dönüştürebilmek için boya yerine kullanılacak bir film üretmesi istendiğinde, küçük folyo kesim yazılarından komple araç kaplama değişikliğine geçişte büyük bir kilometre taşı oluşturdu. Alman taksi şirketlerinin yasalarına göre filolarını hükûmet tarafından zorunlu renk olan bej olarak boyamaları gerekiyordu. KMPF, taksi şirketlerine aracın gelecekteki yeniden satış değerini korumasını sağlarken, büyük bir araç filosunu Alman yasalarına uygun hale getirme imkânı veren boyamaya bir alternatif sağladı.

Bu noktadan önce hizmet dışı kalan taksiler büyük oranda yeniden kullanılabilir konuma geldi. Vinil araç folyolarının kullanılmasıyla, altındaki boyaya zarar vermeden vinil çıkarılabileceğinden, onları yeniden boyamaya veya hurdaya ayırmaya gerek yoktu. 3 yıllık taksi hizmeti tamamlandıktan sonra belgelenen KPMF folyoları bozulmamış ve çizilmemiş bir boya yüzeyi bırakarak çıkarıldı.

Reklam folyoları gerçekleştiren uygulama ekipleri, araçlarda kozmetik bir geliştirme olarak bölgesel veya komple kaplanmış araçlar sunmaya başladı. Araç sahipleri, bu yenilikçi ürüne bağlı olarak talebi arttırdı ve arzularına uygun folyolar kaplatmaya başladı. Araç sahipleri başlarda şirket veya markanın reklamını yapmak yerine, kozmetik veya koruyucu amaçlar için araçlarının rengini ve kaplamasını değiştirmek istedi. Folyo üreticileri bu eğilimi daha fazla renk ve kurulumu daha kolay, dayanıklı malzemeler üreterek takip etti.

1950'li yıllarda en eski kozmetik folyo tedarikçilerinden biri olan California'daki Newhouse Automotive Industries'in satış sonrası araç kaplama işini profesyonel olarak başlattı.[1] Kısmi dekoratif araç folyolalarının maliyetleri 10-20 dolar arasında değişiyordu.

Newhouse Automotive reklamları, araç folyosunu "en son otomotiv hissi:" araç kaplamaları olarak tanımladı. Newhouse reklamları 1954'te başladı.

2017 yılına kadar, folyo kaplama renk değişikliği, boya rengi eşleşen folyolar ve yaratıcı grafik tasarımları içerecek şekilde gelişti. Hatta OEM boya kodu renklerine uyan metalik, krom, renk değiştiren folyolar piyasada mevcuttur.

Renk değişimi araç uygulamacaları tarafından komple araç rengi değiştirmek için kullanılmaktadır.Son zamanlarda araçlarda kaporta boyaları ve pantone renkleri ile eşleştirmek için talepler arttı. Son yıllarca bu özel renkler piyasada oldukça yaygınlaşmaktadır.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Cast folyo, renk değişimi uygulamalarında kullanılan en yaygın folyo malzemesidir. Cast folyo bir sıvı olarak başlar ve bir tabaka veya forma dökülür ve daha sonra fırınlarda işlenir, sıvıdaki çözücüler buharlaştırılır. Çözücüler buharlaştığında, geri kalan kısım genellikle 85 micron (baskı folyoları) ila 120 mikron mil (düz renk) kalınlığında katı bir filmdir. Cast folyolar kavisli şekillere iyi uyum sağlar ve orijinal şekillerini güçlü bir şekilde korur. Şeklin bu dayanıklılığı, mütevazı gerilmeden sonra malzemeyi doğal formuna geri döndürmek için uygulamada ısı kullanılmasına olanak sağlar. Cast folyolar büzülmeye daha az eğilimlidir çünkü üretim işlemi sırasında malzemeye stres (ekstrüzyon gibi) uygulanmaz.

Bir bakışta tüm folyolar aynı görünebilir, her marka birçok renk ve çeşitte folyo üretmektedir, ancak gerçekten birbirini ayırt eden şey uygulama şekli,esneklik ve yapışkandır. Piyasada bulunan birçok araç folyo üreticisi bulunmaktadır. 3M, Arlon, Avery, Oracal, Hexis ve Macta gibi markalar bunların başında gelmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History - PVC". web.archive.org. 7 Ocak 2012. 7 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021.