Antonio Sant'Elia

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Antonio Sant'Elia (30 Nisan 1888 - 10 Ekim 1916), İtalyan bir mimar ve mimarlıkta Futürist hareketin önemli bir üyesiydi. Neredeyse hiç tamamlanmış bir mimari eser bırakmamış olmasına rağmen, cesur eskizleri ve modern mimari üzerindeki etkisiyle özellikle hatırlanmaktadır.[1]

Erken yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Antonio Sant'Elia, Lombardiya'da Como şehrinde doğdu. İnşaat işçisi olarak yetişti ve daha sonra mimarlık eğitimi aldı. Milan'daki Brera Akademisi'nde Giuseppe Mentessi ile okudu ve ardından 1912'de mimarlık alanında derecesini almak için Bologna Üniversitesi'nde eğitimine devam etti.[2] Aynı yıl Milan'da bir tasarım ofisi açtı ve Filippo Tommaso Marinetti ile tanıştıktan sonra Futürist hareketle ilişkilendi.

Yazarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sant'Elia'nın katkıları yazılı eserlere de uzanıyordu.[3] "Futürist Mimarlık Manifestosu," Ağustos 1914'te Lacerba'da yayımlandı. Yazarlığı konusunda bazı tarihçiler arasında tartışma olsa da genellikle bu manifestonun Sant'Elia'ya atfedildiği söylenir. Manifestoda yazar, Futürist mimari'nin dekoratif değerinin, ham, çıplak veya şiddetle renklendirilmiş malzemelerin yenilikçi kullanımına ve düzenlemesine dayandığını vurguladı. Sant'Elia'nın gelecekteki şehir vizyonu, endüstrileşmiş ve mekanize olmuş bir şehri içeriyordu ve sadece bireysel binaların birleşimi değil, şehrin yaşamının etrafında tasarlanmış geniş, çok katlı, birbirine bağlı ve entegre bir kentsel yerleşim olarak gördü.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1912 ve 1914 yılları arasında, Sant'Elia'yı etkileyenler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin kentsel manzarası ile Otto Wagner, Adolf Loos ve Renzo Picasso gibi mimarlar bulunuyordu. Sant'Elia, yeni bir çağı simgelemek için tasarlanmış futürist bir "Città Nuova" ("Yeni Şehir") için eskizler üzerinde çalışmaya başladı. Çizimlerinin birçoğu, Nuove Tendenze grubunun (üyesi olduğu grup) tek sergisinde, 1914 Mayıs-Haziran'da Milan'daki Famiglia Artistica galerisinde sergilendi. Bugün, yaklaşık 170 çizimi Pinacoteca Civica di Palazzo Volpi, Como koleksiyonunun bir parçası olarak sürekli sergilenmektedir.[4] Sant'Elia'nın çalışmaları, modern mimari ve teknolojinin heyecanını yansıtan geniş monolitik gökdelen binalarını, terasları, köprüleri ve havadan yürüyüş yollarını içeriyordu. Ancak, onun anıtsallığı aynı zamanda Art Nouveau mimarı Giuseppe Sommaruga'dan da etkilenmişti.[5]

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Sant'Elia, mimari çalışmalarından çok az örnek bıraktı. Bunlar arasında Villa Elisi (şu anda Brunate'ın bir bölümü olan San Maurizio'da) ve Como'da bir Savaş Anıtı bulunuyor. Savaş Anıtı, Giuseppe Terragni tarafından 1933 yılında tamamlanmıştır.[6] Sant'Elia'nın tasarılarının çoğu gerçekleştirilmemiş olsa da, ütopik vizyonu sonraki nesillere oldukça etkili oldu. Sant'Elia, genellikle John Portman ve Helmut Jahn gibi mimarların öncüsü olarak kabul edilir.[1] Ayrıca, Fritz Lang'ın 1927 yapımı Metropolis ve Ridley Scott'ın 1982 Hollywood filmi Blade Runner gibi distopyan filmlerin yapım tasarımı da Sant'Elia'nın fikirlerine borçludur.[7]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Goldberger, Paul (21 Şubat 1986). "ARCHITECTURE: ANTONIO SANT'ELIA". The New York Times. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2015. 
  2. ^ "Sant'Elìa, Antonio nell'Enciclopedia Treccani". www.treccani.it. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Antonio Sant'Elia: Manifesto of Futurist Architecture". 1 Mayıs 2020. 29 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  4. ^ McGarrigle, Niall (12 Mart 2016). "The Futurist world of architect Antonio Sant'Elia". The Irish Times. 11 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  5. ^ Futurist architecture and Angiolo Mazzoni’s manifesto of aerial architecture, published in VV.AA. Angiolo Mazzoni e l'Architettura Futurista - p.11
  6. ^ Arrighi, Di Laura (25 Mart 2018). "Sant'Elia architetto visionario". ELLE Decor. 29 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Green Energy". Irish Arts Review. 6 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2016.